MAĐARSKA PROMENILA STAV O RATU!? Oglasilo se Ministarstvo odbrane
Foto: Shutterstock

Ministarstvo odbrane Mađarske opovrglo je izjave slovačkog ministra da ta zemlja navodno obučava ukrajinsku vojsku, ministarstvo je navelo da Mađarska obučava samo vojne lekare, a u zemlji se leče i ranjeni ukrajinski vojnici, preneo je Teleks .

Ranije je slovačko izdanje Parametar prenelo da je ministar odbrane Slovačke Jaroslav Nađ rekao da se ukrajinska vojska navodno obučava u Mađarskoj.

„Ministarstvo odbrane je odgovorilo da odbrambene snage Mađarske učestvuju u obuci ukrajinskih vojnih medicinskih specijalista u humanitarne svrhe i da se ranjeni ukrajinski vojnici leče u Mađarskoj“, navodi se u saopštenju.

Ministarstvo odbrane Mađarske je istaklo da se pozicija Budimpešte nije promenila, „mi smo na strani mira i ne podržavamo bilo kakve korake koji vode ka eskalaciji rata, tako da nećemo slati oružje ili vojnike u Ukrajinu".

Prethodno je mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto rekao da je Mađarska jedina zemlja EU koja nije podržala inicijativu da se ukrajinska vojska obuči u Evropi i da neće učestvovati u tome.

Od početka sukoba, Mađarska se dosledno protivila sankcijama ruskim energetskim resursima i slanju oružja Ukrajini. Početkom marta prošle godine mađarski parlament je doneo dekret kojim se zabranjuje isporuka oružja Ukrajini sa teritorije te zemlje. Šef Ministarstva spoljnih poslova zemlje Peter Sijarto objasnio je da Budimpešta nastoji da obezbedi teritoriju Zakarpatija, gde žive etnički Mađari, jer bi snabdevanje oružjem preko njene teritorije postalo legitimni vojni cilj.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading