NOVI PLAN RUSIJE! Putin i Lavrov crtaju novu mapu Evrope, na njoj je Vašington izbrisan!
Foto: EPA

Ovako politikolog Aleksandar Pavić komentariše jednu od glavnih tačaka obnovljene ruske spoljnopolitičke doktrine koja ne odstupa od dosadašnjeg pravca ruskog interesovanja i delovanja ali, kako kaže, odmereno i jasno ističe sve ono što se prećutkivalo i od kraja Drugog svetskog rata trpelo.

Bez pretnji, samo činjenice

Pavić smatra da je objava o ruskim spoljnopolitičkim prioritetima napisana bez bombastičnog jezika i ocenjuje je kao odmerenu, ali i vrlo preciznu – bez velikih reči, bez pretnji. On kao najinteresantniju ističe tezu da će ruski prioritet biti „eliminisanje ostataka dominacije Sjedinjenih Američkih Država u svetu“ uz član koji govori da „za Rusiju poseban značaj ima sveopšte jačanje veza i koordinacija sa prijateljskim suverenim i globalnim centrima snaga – Kinom i Indijom“.

To je potpuno u skladu sa jasnim opredeljenjem Rusije, a i te dve velike zemlje i civilizacije za postojanje multipolarnog poretka. Bez njih se ne može praviti nijedan novi svetski poredak. Koliko god Kina i Indija imale neraščišćenih računa među sobom, bez obzira na sve, one imaju zajednički cilj – multipolarni poredak. Obe države su se usprotivile i oduprle zapadnim pritiscima da se svrstaju na zapadnu stranu, odnosno da se svrstaju protiv Rusije, govori Pavić za Sputnjik.

Glavne pretnje po mir u svetu

Što se tiče identifikovanja SAD-a kao glavne pretnje ne samo Rusiji nego i svetskom miru, Pavić veruje da je to potpuno jasno svima, ali napominje da je važno što je i zvanično uneto u spoljnopolitičke i odbrambene zadatke same Rusije. Ruska Federacija je, ističe on, pokušala da tenzije reši na miran način poslednji put sredinom decembra 2021. godine kada je poslala Sjedinjenim Državama dva predloga o stvaranju bezbednostne strukture u Evropi. Ispostavilo se da ni Sjedinjenim Američkim Državama, ni NATO paktu, razrešenje problema nije išlo na ruku.

Kada se kaže da su Sjedinjene Američke Države pretnja, tu se misli i na NATO. Ne može se razdvojiti jedno od drugog i Rusija očigledno nije odustala od onog što je navela kao svoje osnovne zahteve u decembru 2021. godine. Znači, NATO više ne sme da bude ofanzivna pretnja u Evropi, treba da se povuče na poziciju iz 1997. godine, treba da se prestane sa stacioniranjem nuklearnog oružja van SAD-a i mora da se radi na nedeljivoj bezbednosti – ne može se raditi na nečijoj bezbednosti na račun drugih.

Novi svetski poredak

Novost predstavlja, primećuje naš sagovornik, i činjenica da Rusija sada može čvršće računati na saradnju i pomoć Kine i Indije, nego što je to bio slučaj ranij.

Specijalna vojna operacija donela je to da sad Rusija može da računa na dve globalne sile da je podrže u onome što su njeni osnovni zahtevi i njene osnovne bezbednosne potrebe, zaključuje Pavić.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading