PREKINITE ODMAH, IDETE OPASNIM PUTEM Kina upozorila SAD na "crvenu liniju" koju ne smeju da pređu
Foto: EPA Oliver Contreras Pool/AP Alex Brandon Eraldo Peres

Pitanje Tajvana je „prva crvena linija“ koju ne treba preći u odnosima između Kine i SAD, rekao je zvanični Peking Vašingtonu.

Upozorenje kineskog ministarstva spoljnih poslova stiglo je rano u četvrtak, nekoliko sati nakon što se tajvanski lider Cai Ing-ven sastao sa predsednikom Predstavničkog doma SAD Kevinom Makartijem i drugim poslanicima u Kaliforniji.

"Kina se odlučno protivi i oštro osuđuje" sastanak visokog profila koji se održao na američkom tlu, navodi se u saopštenju ministarstva.

To ozbiljno narušava suverenitet i teritorijalni integritet Kine i šalje izrazito pogrešan signal separatističkim snagama ’tajvanske nezavisnosti’“, dodaje se.

Peking će preduzeti "snažne i odlučne mere" kao odgovor na "izuzetno pogrešnu akciju" koju su preduzeli Vašington i Tajpej, upozorilo je ministarstvo.

„Tajvansko pitanje je u srži ključnih interesa Kine i prva crvena linija koja se ne sme preći u odnosima Kine i SAD“, navodi se u saopštenju. Prema Pekingu, nezavisni Tajpej i stabilnost u Tajvanskom moreuzu bili su „nepomirljivi kao vatra i voda“.

Kinesko ministarstvo spoljnih poslova pozvalo je SAD "da ne idu dalje pogrešnim i opasnim putem" pokušavajući da iskoriste pitanje Tajvana da "obuzdaju" Kinu. Vašington bi trebalo da se pridržava principa jedne Kine i „odmah zaustavi svaki oblik zvanične razmene sa Tajvanom“, navodi se u saopštenju.

Tajvan je samoupravan od 1949. godine, ali nikada nije zvanično proglasio nezavisnost od Kine. Peking, koji smatra da je ostrvo deo svoje teritorije, oštro se protivi njegovim kontaktima sa SAD.

Uprkos zvaničnom priznanju Pekinga kao jedine legitimne vlasti u Kini od 1979. godine, Vašington održava snažne nezvanične veze sa Tajpejem, podržavajući njegovo nastojanje za suverenitetom i obećavajući da će vojno braniti ostrvo u slučaju napada sa kopna.

„Jači smo kada smo zajedno“, rekao je Cai Makartiju tokom njihovog sastanka u sredu. Tajvanska liderka je rekla da je zahvalna SAD što pomažu u „naporima da zaštitimo naš način života“.

Makarti je rekao da je „prijateljstvo između naroda Tajvana i Amerike pitanje od velike važnosti za slobodan svet. Od ključne je važnosti održati ekonomsku slobodu, mir i regionalnu stabilnost.”

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading