REKAO JE DA OVO NIJE NJEGOV RAT Makron bez uspeha pregovarao sa Đinpingom zbog rata Rusije protiv Ukrajine
Foto: EPA/EPA-EFE/Ng Han Guan / POOL

Drugog dana Makronove državne posete Kini, Si je zauzeo svoj dugogodišnji stav prema invaziji Rusije na Ukrajinu u punom obimu — rekavši da „sve strane“ imaju „razumne bezbednosne zabrinutosti“ — i nije dao nikakav nagoveštaj da će iskoristiti svoj uticaj da pomoći da se sukob okonča.

„Kina je spremna da zajedno sa Francuskom apeluje na međunarodnu zajednicu da ostane racionalna i smirena“, rekao je kineski lider tokom konferencije za novinare u Velikoj dvorani naroda u Pekingu.

„Mirovni pregovori treba da budu nastavljeni što je pre moguće, uzimajući u obzir razumne bezbednosne brige svih strana u vezi sa Poveljom UN... tražeći političko rešenje i izgradnju uravnoteženog, efikasnog i održivog evropskog bezbednosnog okvira“, dodao je on, sedeći pored Makrona.

Francuski predsednik doputovao je u Kinu u sredu u nadi da će naterati Kinu da iskoristi svoj uticaj na Rusiju da okonča sukob i da natera Peking da se izjasni protiv pretnje Kremlja da će u Belorusiji biti smešteni nuklearni projektili.

Tokom svog privatnog sastanka sa Sijem, Makron je izrazio zabrinutost Zapada da će Peking isporučiti oružje Rusiji, rekao je francuski diplomata koji poznaje pregovore.

Ali činilo se da francuski lider nije stigao daleko.

„Predsednik je pozvao Sija da ne vrši isporuke Rusiji koje bi pomogle njenom ratu protiv Ukrajine. Si je rekao da ovaj rat nije njegov“, rekao je diplomata, govoreći anonimno da bi opisao privatnu sednicu.

Razgovori — koje je zvaničnik Jelisejske palate ipak opisao kao „iskrene i konstruktivne“ — na kraju su trajali sat i po.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading