ZAPADNA ZEMLJA EU SVE VIŠE PROTIV SANKCIJA RUSIJI
Shutterstock

Procenat Austrijanaca koji žele da se sankcije EU Rusiji ukinu prestigao je pristalice embarga, ali su stanovnici centralne evropske zemlje polarizovani po pitanju starosti, prihoda i političke pripadnosti.

Prema istraživanju instituta za istraživanje javnog mnjenja INSA objavljenom u petak u izdanju eKSKSpress, 41% Austrijanaca želi da se sankcije ukinu, 37% želi da se one nastave, dok 22% ne bi reklo ili nije marilo – mnogo veći procenat od uobičajeno.

ZAPADNA ZEMLJA EU SVE VIŠE PROTIV SANKCIJA RUSIJI

EPA/Christian Bruna

 

Podršku embargu stizali su uglavnom bogatiji, stariji i levičarski Austrijanci. Starosna grupa od 60 i više godina favorizovala je sankcije sa rasponom od 12 poena, 49% prema 37%. Najmlađa ispitana grupa, 16-29 godina, pokazala je samo 22% za embargo, a 39% protiv. Najjače protivljenje sankcijama bilo je među 40-49, a 47% ih je želelo da se ukinu.

Samo 24% onih sa mesečnim prihodom od 1.000 evra (1.100 dolara) ili manje želelo je da se sankcije nastave, u poređenju sa 51 odsto od 4.000 evra.

Podela je takođe bila primetna širom političkog spektra. Dok je 73% glasača Zelenih želelo da se sankcije nastave, 72% glasača Slobodarske partije je želelo da se sankcije ukinu. Na političkoj levici, samo 31 odsto se protivilo sankcijama, dok je taj procenat porastao na 59 odsto na političkoj desnici.

Telefonska i onlajn anketa sprovedena je na reprezentativnom uzorku od 1.000 Austrijanaca, od 3. - 4. aprila.

EU je uvela deset rundi sankcija Moskvi počevši od februara 2022, navodeći kao razlog eskalaciju sukoba u Ukrajini. Međutim, očekivani kolaps ruske ekonomije nije se ostvario, dok je povratni udar u vidu skokovitih cena energije izazvao talas bankrota i socijalnih nemira širom bloka.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading