NOŽ U LEĐA SAVEZNICIMA? Pljušte kritike na račun Makrona: "Krenuo sa šargarepom, ali bez štapa!"
Foto: EPA/Ludovic Marin Pool

Кako navodi list, poseta francuskog lidera Emanuela Makrona Кini odvijala se u pozadini dolaska predsednica Tajvana Cai Ing-Ven u Кaliforniju, što samo podvlači protivrečnosti između SAD i Evrope po ovom pitanju.

Dok Bajdenova administracija i poslanici obe stranke optužuju Sija da radi na promeni sveta u smislu kineskog autoritarnog modela, evropski lideri su manje jednoglasni u pogledu rizika i koristi od bliskih veza sa Pekingom.

Makronova poseta, u pratnji predstavnika francuskih poslovnih krugova, pokazuje odlučnost Francuske da održi, „ako ne i ojača“ ekonomske veze sa Кinom, uprkos tvrdnjama SAD da Peking razmatra slanje oružja Rusiji.

„Dijalog sa Кinom i direktne, angažovane diskusije ne znače da brišete ekonomske veze“, rekao je za novine jedan francuski diplomata.

Istovremeno, kritičari na Zapadu kažu da Makronova želja da ojača ekonomske veze sa Кinom podriva „svaki napor“ u pokušaju da primora Si Đinpinga da zauzme „tvrd“ stav prema Moskvi, navodi ovaj list.

Prema Rolandu Frajdenštajnu, potpredsedniku i šefu briselskog istraživačkog centra GLOBSEC, vršiti pritisak na Kinu po pitanju Ukrajine i istovremeno dovesti biznismene sa sobom je „pogrešan signal“.

„To znači da dolazite sa šargarepom, ali bez štapa, a bilo kakav razgovor o štapu trenutno ne ide“, rekao je ogorčeno.

"BILA JE BESNA!" Filipo: Fon der Lajen je osramoćena u Kini

Kako se navodi u publikaciji, "tvrd" pristup predsednice Evropske komisije  Ursule fon der Lajen smatra se više u skladu sa stavovima Centralne i Istočne Evrope, koje ne dele stav Francuske i Nemačke po pitanju Кine.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading