MAKRON NA UDARU AMERIČKIH SENATORA! "Sam onda rešavaj Ukrajinu!"
Foto: EPA/EPA

Američki senator sa Floride, republikanac Marko Rubio, reagovao je na izjavu predsednika Francuske Emanuela Makrona koji se izjasnio protiv uvlačenja EU u sukob SAD i Kine oko Tajvana, zapretivši da će Amerika ostaviti Evropu da se "sama bavi Ukrajinom" i fokusirati se na pitanje Tajvana.

Predsednik Francuske je uoči nedavne posete Kini rekao da Evropljani "treba da se probude" i razmisle o sopstvenim interesima, prenose RIA Novosti.

"Makron je rekao da ne treba toliko da zavise od nas i od dolara, da treba da postanu treća supersila", naveo je senator u video snimku objavljenom na Tviteru.

Senator takođe smatra da Vašington treba da se zapita u čije je ime Makron dao takvu izjavu, u ime Francuske, ili čitavog bloka.

Evropa, a posebno Francuska, značajno su zavisile od SAD kada je u pitanju njihova odbrana. 

"Makron je hteo da glumi globalnu supersilu i bori se protiv terorista u Severnoj Africi, ali ni tamo nije mogao da pošalje svoje trupe. Mi smo morali da ih pošaljemo i vratimo ih nazad", navodi on.

Senator je naglasio da SAD troše "mnogo novca na evropske sukobe".

"Podržavao sam to zato što sam verovao da je u interesu SAD da budemo dobri saveznici svojim saveznicima. Ali ako, kako Makron kaže, oni neće da biraju strane između SAD i Kine oko Tajvana, možda ni mi ne bi trebalo da biramo strane", naveo je on. 

Američki senator je rekao da je Makron navodno izgovorio "mnogo gore i agresivnije stvari", ali da francusko predsedništvo nije dozvolilo medijima da to prenesu.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading