NOŽ U BOK RUSIMA IZ BERLINA Nemačka od Evropske komisije traži nuklearne sankcije za Rusiju
Shutterstock

Pošto su članice EU podeljenje oko te ideje, Unija se do sada uzdržavala od uljučivanja nuklearnog goriva u pakete sankcija.

EU je uvela 10 paketa ekonomskih sankcija, uključujući i embargo na rusku naftu i gas. Dobijanje jednoglasne saglasnosti članica za usvajanje 11. paketa, koji bi obuhvatio i uranijum, moglo bi se pokazati teškim, jer se Mađarska već tome protivi. 

Budimpešta , naime, kupuje uranijum od Rusije, a tamošnje energetske vlasti trenutno, sa ruskom državnom kompanijom za nuklearnu energiju "Rosatom", rade na proširenju jedine nuklearne elektrane u Mađarskoj.

NOŽ U BOK RUSIMA IZ BERLINA Nemačka od Evropske komisije traži nuklearne sankcije za Rusiju

Foto: EPA/KAZEM GHANE

 

Budimpešta je, takođe, više puta upozoravača da dosadašnje sankcije nisu uspele da značajno oslave Moskvu, ali su zato oštetile evropsku ekonomiju.

Vlada premijera viktora Orbana naglađava da je rusko nuklearno gorivo od vitalnog značaja zha energetsku bezbednost Mađarske. 

I Francuska intenzivno sarađuje sa "Rosatomom", iako je njen stav o sankciionisanju kompanije nejasan. Sven Gigold, državni sekretar u nemačkom ministarstvu finansija poručio je u objavi na Tviteru, da "će Berlin pokušati da ubedi Pariz da sledi njegov primer i da se odvoji od ruskog uranijuma".

Rusija je, inače, prema podacima nemačkog fonda "Prijatelji Zemlje" jedan od najvećih svetskih proizvođača uranijuma. A samo Briselu je 2020. godine isporučila čak petinu ukupno uvezenog uranijuma. Kazahstan je obezbedio 23, a Niger 24 odsto evropskih potreba.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading