AUSTRALIJA MENJA STRATEŠKI PRAVAC Plaši se vojnog jačanja Kine
Foto: Alo/Tanjug

Odbrambeni strateški pregled podržava takozvano AUKUS partnerstvo između Australije, Sjedinjenih Država i Velike Britanije, koje su u martu postigle sporazum o stvaranju australijske flote od osam podmornica koje pokrece američka nuklearna tehnologija.

- Podržavamo strateški pravac i ključne nalaze navedene u pregledu, koji će ojačati našu nacionalnu bezbednost i osigurati našu spremnost za buduće izazove - rekao je premijer Australije Entoni Albanez.

"Kinesko vojno jačanje najintenzivnije u svetu"

Javna verzija poverljivog pregleda preporučila je australskoj vladi da troši više na odbranu od trenutnih izdvajanja od 2 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), da poboljša sposobnost australijskih odbrambenih snaga da precizno gađaju ciljeve na većim dometima i samostalno proizvode municiju u Australiji.

Druge preporuke uključuju poboljšanje sposobnosti snaga da deluju iz australijskih baza na severu i produbljivanje odbrambenih partnerstava sa ključnim partnerima u Indo-pacifičkom regionu, uključujuci Indiju i Japan.

Kinesko vojno jačanje "trenutno je najintenzivnije i najambicioznije na svetu" od kraja Drugog svetskog rata, navedeno je u analizi.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading