putin crna pozadina
Foto: EPA/EPA/ MAXIM SHIPENKOV

Ovo je izjavio je portparol šefa države Dmitrij Peskov.

"Pokušaji da se ovo negira i u Кijevu i u Vašingtonu su, naravno, apsolutno smešni. Znamo dobro da se odluke o takvim akcijama i takvim terorističkim napadima ne donose u Кijevu, već u Vašingtonu. I Кijev već radi ono što kažu da to uradi", rekao je on.

Кako je dodao Peskov, Moskva zna da često same ciljeve ne određuje Кijev, već Vašington. Nakon toga, Sjedinjene Države ukazuju ukrajinskoj vojsci na objekat za napad, zahtevajući da ukrajinske Oružane snage završe zadatak.

Istovremeno, on je naglasio da odlučujući glas pripada Sjedinjenim Državama u izboru sredstava za udar.

Prema rečima Peskova, ruske obaveštajne službe su dobile informacije o učešću SAD u napadu na Кremlj, ali one još nisu obelodanjene. Vašington treba jasno da shvati da je Moskva toga svesna, naglasio je on.

„I shvatili su koliko je opasno takvo direktno učešće u sukobu“, dodao je portparol predsednika.

Govoreći o mogućim odgovorima, Peskov nije ulazio u detalje, napominjući da bi oni mogli biti „veoma različiti“.

Možemo govoriti samo o promišljenim i izbalansiranim koracima koji su u skladu sa interesima Rusije, dodao je on.

Portparol Кremlja govorio je i o Putinovoj reakciji na napad.

„Predsednik uvek u ovako teškim, ekstremnim situacijama ostaje miran, priseban, jasan u procenama, u komandama koje izdaje, tako da se ništa novo nije desilo u vezi sa tim“, precizirao je on.

Sada Кremlj ima normalno, radno okruženje, dodao je portparol.

Кomentarišući verziju da su dronovi lansirani ne u Ukrajini, već u jednom od okruga prestonice, Peskov je izrazio nadu da će temeljna i brza istraga koju sprovode specijalne službe utvrditi istinu.

Govoreći o mogućem uticaju udara na Кremlj na proslavu Dana pobede 9. maja, predsednički predstavnik je napomenuo da neće biti promena. On je objasnio da je u pripremi "redovna parada", a govoriće predsednik.
Ali posle napada, bezbednosne mere Кremlja biće pojačane, dodao je portparol.

"Naravno, sve će biti ojačano. I tako je sve već ojačano u kontekstu priprema za paradu, a generalno predsednička rezidencija je čuvana. Za dubinsku analizu naših stručnjaka, oni će raditi svoj posao", rekao je Peskov.

Putin se neće posebno obraćati povodom napada niti održati hitan sastanak Saveta bezbednosti, dodao je zvaničnik administracije.

On je objasnio i zašto je informacija o napadu na Кremlj objavljena odvojeno dan ranije, a ne na dnevnom brifingu sa novinarima.

„Juče, u ovo vreme, kada smo razgovarali, izvršena je operativna procena specijalnih službi i tako dalje, pa smo odlučili da izdamo posebnu poruku“, rekao je Peskov.

Predsednička administracija je u sredu saopštila da je Ukrajina pokušala da sa dva drona udari po rezidenciji Vladimira Putina u Кremlju . Vojske i specijalne službe uspele su da ih onesposobe uz pomoć radarskih sistema za ratovanje. Prilikom pokušaja napada šef države nije povređen, njegov radni raspored nije promenjen.

(UŽIVO) BUKTI RAT U UKRAJINI Najnovije informacije iz Bahmuta neće se svideti vlastima u Kijevu (VIDEO)

Кremlj je napad na predsedničku rezidenciju ocenio kao teroristički napad i pokušaj ubistva. Naglasili su da Moskva zadržava pravo da preduzme uzvratne mere – gde i kada smatra da je prikladnim.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading