NOVI DETALJI INCIDENTA U POLJSKOJ "Raketa je bila ruske proizvodnje"
Foto: EPA/EPA Russian Defence Ministry Press

Ovo tvrdi radio stanica RMF FM , pozivajući se na rezultate ispitivanja.

„Raketa Кs-55 ruske proizvodnje pronađena je u Zamostju kod Bidgošča. Ovo su preliminarni zaključci Tehničkog instituta vazduhoplovnih trupa, koji tužilaštvu vrši ispitivanje ovog objekta“, preneli su mediji.

Stručnjaci su takođe zaključili da je Кh-55 najverovatnije preleteo istočnu granicu zemlje, jer poljska vojska „nema takvu raketu u službi niti u skladištima“. Napominje se da je tužilaštvo okvalifikovalo pad projektila kao „stvaranje pretnje po život i zdravlje mnogih ljudi“.

Кako je ranije saopštio operativni komandant Oružanih snaga Poljske Tomaš Pjotrovski, raketa bi mogla da stigne 16. decembra. Na licu mesta nije došlo do eksplozije, a povređenih nije bilo.

Poljske vlasti su 27. aprila izvestile da su u okolini sela Zamost, oko 15 kilometara od Bidgošča, pronašle delove „neidentifikovanog vazdušno-desantnog vojnog objekta“. Radio stanica RMF FM saznala je da je reč o raketi vazduh-zemlja sa natpisima na ruskom jeziku. Pretpostavljalo se da ga je tokom vežbi lansirala poljska vojska. Nakon toga je portal Onet, pozivajući se na izvore u vojsci, objavio da je krstareća raketa Кs-55 mogla pasti.

Navodno je lansiran sa teritorije Belorusije .

U novembru prošle godine rakete su pale na poljsku teritoriju u blizini granice sa Ukrajinom . Usled toga su dve osobe umrle. Varšava je prvo izjavila da su granate ruske, ali se kasnije ispostavilo da su ih ispalili ukrajinski PVO sistemi. Istovremeno, Moskva je naglasila da tog dana nisu izvršeni udari po ciljevima u blizini granice.

Pratite najnovije  VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading