EU ĆE SE POTPUNO PROMENITI Kakvu to reformu najavljuje Olaf Šolc?
Alo

Prema mišljenju politikologa Ane Malkine, takve mere će neizbežno biti preduzete u bliskoj budućnosti.

Kako prenose zapadni mediji, Olaf Šolc je pozvao na promenu pristupa odlučivanju u EU. Sada je za to potrebna jednoglasna odluka svih zemalja članica. Zauzvrat, Šolc i neki drugi lideri zemalja EU nastoje da promene sistem tako da se odluke u bloku donose većinom glasova. Nemački kancelar očekuje da će se reformom glasanja spoljnopolitičke i fiskalne odluke u EU donositi „brže nego sada”.

Prema mišljenju politikologa Ane Malkine, reforma u EU, kao i u NATO-u, odavno je zakasnila.

- U samoj Evropskoj uniji diskusija na ovu temu traje više od 15 godina. Prvo, problem je nastao u vezi sa finansijskom i budzetskom krizom u Grčkoj, zatim - u pozadini globalne finansijske krize 2008-2009. U poslednje vreme su sve češće počele da se javljaju situacije kada jedna ili druga zemlja blokira zajedničke odluke EU, koristeći činjenicu da se one i dalje donose samo konsenzusom. Zbog toga se poslednjih godina redovno javljaju sukobi unutar EU po određenim pitanjima, najčešće uz učešće Mađarske ili Poljske - podsetila je ona.

Pre nekoliko godina pojavile su se brojne ideje za reformu procesa donošenja odluka u EU.

- Na primer, bivši italijanski premijer Mario Dragi je ranije predložio uvođenje mehanizma kvalifikovane većine. Odnosno, čak ni obična – 50% plus bar jedan glas, već dve trećine glasova zemalja EU. Štaviše, ove zemlje moraju predstavljati najmanje dve trećine privrede cele Evropske unije. Postoje i predlozi da se uzme u obzir ne samo veličina privrede, već i stanovništvo zemlje. Mislim da će EU pre ili kasnije neminovno doći do ovoga. Jednostavno, drugog izlaza nema. Tome gura dalje širenje bloka i značaj prevazilaženja presedana blokiranjem zajedničkih odluka jedne ili dve zemlje - rekla je Malkina.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading