PUTIN I ZELENSKI PRISTALI NA RAZGOVORE Obavešten i generalni sekretar Ujedinjenih nacija
Alo! Ilustracija /J.V.

Predsednici Ukrajine i Rusije, Volodimir Zelenski i Volodimir Putin, pristali su na odvojene susrete sa delegacijom lidera šest afričkih zemalja kako bi razgovarali o potencijalnom planu za okončanje rata u Ukrajini, izjavio je danas južnoafrički predsednik Siril Ramafosa.

On je otkrio da je telefonom razgovarao sa Putinom i Zelenskim tokom vikenda i da su obojica pristala da "ugoste afričke lidere u mirovnoj misiji" u Moskvi i Kijevu, preneo je AP.

"Suština naših razgovora su napori da se nađe mirovno rešenje za razarajući konflikt u Ukrajini", poručio je Ramafosa. Lideri Zambije, Senegala, Konga, Ugande i Egipta činili bi delegaciju, zajedno sa Ramafosom, dodaje se u saopštenju kabineta južnoafričkog predsednika.

Putin i Zelenski su mu dali zeleno svetlo da počne sa pripremama, dodao je Ramafosa. On nije rekao kada bi do takvih susreta moglo da dođe, a Zelenski je poručio da ne razmatra nikakav mirovni dogovor dok se ruska vojska ne povuče sa ukrajinske teritorije.

O razgovorima je obavešten i generalni sekretar UN Antonio Gutereš, koji je "pozdravio inicijativu", istakao je Ramafosa.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading