BAJDEN U MEMORIJALNOM MUZEJU U HIROŠIMI Imamo obavezu da izgradimo mirnu budućnost
Foto: Alo/Tanjug

"Neka nas priče ovog muzeja podsete da imamo obavezu da izgradimo mirnu budućnost", napisao je Bajden u knjizi posetilaca memorijalnog Muzeja mira Hirošima, prenela je agencija Kjodo.

Novinska agencija TAS S primećuje da se Bajden nije izvinio što su SAD na Japan bacile atomske bombe.

Savetnik za nacionalnu bezbednost Bele kuće Džejk Saliven, rekao je ranije da Bajden nema plan da se izvini u ime SAD za korišćenje atomske bombe, podseća Kjodo.

Bajden je drugi američki predsednik, posle Baraka Obame, koji je kročio u Hirošimu, mesto prvog nuklearnog napada u svetu.

U muzeju se mogu videti predmeti koje su imale žrtve, fotografije i ostali materijal koji oslikavaju užas i pustoš nakon američke atomske bombe bačene na Hirošimu 6. avgusta 1945. godine, kada je, kako ističe japanska novinska agencija, poginulo oko 140.000 ljudi.

Sjedinjene države bacile su drugu atomsku bombu na Nagasaki 9. avgusta, a Japan se predao šest dana kasnije, čime je završen Drugi svetski rat.

Bajden nije davao izjave nakon izlaska iz muzeja, već je učestvovao sa ostalim liderima G7 u polaganju venaca na spomenik žrtvama atomskog bombardovanja u obližnjem parku.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading