BAJDEN ODLUČIO Ovog čoveka  namerava da predloži za pomoćnika državnog sekretara za evropska pitanja
Foto: Alo/Shutterstock

Džejms O’Brajen trenutno obavlja funkciju šefa Kancelarije za koordinaciju sankcija, u rangu ambasadora, u američkom Stejt departmentu, na kojoj funkciji je od 2022. godine. Prethodno je O'Brajen služio u dve američke administracije kao specijalni izaslanik predsednika.

Bivši službenik Stejt departmenta i dobitnik brojnih nagrada za svoj rad od 1989. do 2001. godine, bio je viši savetnik bivše državne sekretarke Medlin Olbrajt, glavni zamenik direktora za planiranje politike i izaslanik predsednika za Balkan. Predvodio je veliki i uspešan program sankcija i savetovao o nizu pitanja, uključujući mirovne pregovore u Evropi, naučne i ekološke sporazume, postsovjetsku tranziciju Rusije i Ukrajine i inicijative za istragu i krivično gonjenje osoba odgovornih za ratne zločine.

Kao prvi predsednički izaslanik za pitanja talaca od 2015. do 2017. godine, pomogao je u uspostavljanju kancelarije i radio na bezbednom povratku na stotine američkih državljana. Nakon što je napustio vladu, bio je direktor i potpredsednik Albrajt Stounbridž grupe, međunarodne savetodavne firme. O’Brajen je stekao zvanje doktora nauka na Pravnom fakultetu Jejla, magistrirao na Univerzitetu u Pitsburgu i diplomirao na Mekalester koledžu u Sent Polu, u Minesoti.

Član je Saveta za spoljne poslove i učio je francuski i ruski jezik. Prethodni pomoćnik državnog sekretara SAD za evropska i evroazijska pitanja bila Karen Donfrid, koja je na tom položaju bila od 1. oktobra 2021. do 31. marta ove godine. Nakon toga, ta važna diplomatska pozicija ostala je upražnjena.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading