KINA POKAZALA MOĆ U ratnoj igri potopila američki nosač aviona
Foto: Foto: AP/Andy Wong/Shutterstock/Ilustracija A.V.

U ovoj simulaciji, pokrenutoj na glavnoj softverskoj platformi za takozvane ratne igre koju koristi kineska vojska, kineske snage su potopile flotu nosača "Džerald Ford" sa 24 hipersonične protivbrodske rakete.

Prema ovom scenariju, američki brodovi su napadnuti u trenutku kada su se približili ostrvu u Južnom kineskom moru na koje Kina polaže pravo.

Istraživanje sa detaljima o ovoj ratnoj igri objavljeno je na kineskom jeziku u maju, u časopisu "Džornal ov test end mežurment tehnolodži". Inače, ovo je prvi put da se objavljuju rezultati simuliranih hipersoničnih napada na američki nosač aviona.

Napad u tri talasa

Istraživači, predvođeni Cao Đongsongom sa Severnog univerziteta Kine, saopštili su da su u simuliranom napadu potpopljeni svi američki brodovi.

Ova ratna igra pokazuje da bi grupa nosača aviona, koja se ranije smatrala nepotopivim konvencionalnim oružjem, "sa sigurnošću bila uništena" relativno malim brojem hipersoničnih udara, tvrde kineski naučnici.

U simulaciji kineske snage su ispalile 24 hipersonične protivbrodske rakete sa ukupno šest lokacija, u rasponu od južne Kine do pustinje Gobi. Tim naučnika je saopštio da su u simulaciji testirana dva hipersonična modela protivbrodskih raketa, sa veoma različitim performansama.

Američka flota se u ovoj ratnoj igri sastojala od šest brodova, izabranih zbog svoje "neuporedive snage i napredne tehnologije". Vojni planeri su odabrali brodove koja se smatraju najboljim u američkoj mornarici.

Sistemi odbrane uključivali su napredne rakete RIM-161E SM-3, namenjene da presreću balističke rakete. Grupa nosača bila je opremljena i brojnim "mekim" oružjima za odbranu od raketnih napada.

Osnovni princip u ovoj simulaciji je bio: "Budi blag prema neprijatelju, a strog prema sebi", dodao je Cao.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading