Donald Tramp
Foto: AP/Alex Brandon (STF)

Tramp je stigao u zgradu suda, a po dolasku na sud, zadržan je u autu, sa jakim obezbeđenjem.

Skaj njuz je pitao bivšeg predsednika kako se oseća uoči pojavljivanja pred sudom, a Tramp je odgovorio: „Sjajno.“

Kako prenosi američka televizija "CBS news", Tramp se pred sudom izjasnio da nije kriv.

Tramp oslobođen

Sud je oslobodio bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa jer je ustanovio da nema opasnosti da će pobeći.

Trampu je dozvoljeno da napusti sudnicu bez posebnih uslova.

Prema pisanju američkih medija, ceo postupak je trajao nekoliko minuta. Trampov saradnik Volt Naut se takođe izjasnio da nije kriv po optužnici za opstruisanje vladinih napora da preuzme dokumenta.

Tramp je bio zvanično uhapšen

Sudski zvaničnik rekao je Rojtersu da je Donald Tramp procesuiran pre podizanja optužnice. I zvanično je uhapšen. Njegov pomoćnik Volt Nauta, takođe je procesuiran i on se u optužnici navodi kao Trampov saučesnik. Prema optužnici, Nauta je zajedno sa šefom premestio i sakrio kutije s poverljivim podacima, pre i nakon pretrage Mar-a Laga. Takođe, optužen je da je davao lažne i obmanjujuće izjave FBI.

 

Suočen je sa šest optužbi za kaznena dela, uključujući zaveru za ometanje pravde, skrivanje dokumenta ili zapisa, prikrivanje dokumenta i prikrivanje dokumenta u saveznoj istrazi. Svaka optužba "donosi" zatvorsku kaznu od 20 godina.

Druge dve optužbe, šema za prikrivanje te lažne izjave i predstavljanja, nose kazne od pet godina zatvora. Ukupno, to bi bilo 90 godina zatvora za Nauta. Stenli Vudvard, advokat Naute, ušao je u zgradu suda odvojeno od svog klijenta.

Uzimanje otisaka

Optuženima se obično uzimaju otisci prstiju i fotografije pre suđenja, a ponekad im se stavljaju lisice, ali nije jasno kakav je tačan dogovor za Trampa i Nautu.

Donald Tramp

Alex Brandon (STF)

 

 

Saslušanje bivšeg predsednika Amerike zatvoreno je za javnost, uprkos insistiranju medija da budu prisutni u sudnici.

Optužnica na 49 strana

Bivši američki predsednik optužen je da je iz Bele kuće ukrao poverljive dokumente i odneo ih na svoje imanje u Mar-a-Lago. Optužnica je večeras javno objavljena, napisana je na 49 stranica, a neki detalji iz nje su upravo neverovatni. Tako je otkriveno da je dokumente o nuklearnom programu SAD-a držao u - kupatilu! Objavljena je i fotografija njegovog privatnog ‘skladišta‘.

Da stvar bude gora po Trampa, on je, kako se čini, i drugima pokazivao te poverljive dokumente. U optužnici stoji da je to napravio dvaput. Prvi slučaj dogodio se u Tramp golf klubu u Nju Džerziju kada je pričao s jednim piscem, izdavačem i dvojicom člana osoblja. Nijedna od ovih osoba nije prošla sigurnosnu proveru.

Tramp je pokazao i opisao ‘plan napada‘ za koji je rekao da su ga ‘za njega pripremili Ministarstvo obrane i visoki vojni zvaničnik‘. Zatim je rekao pojedincima da je plan ‘vrlo poverljiv‘, ‘tajan‘ i da je kao predsednik mogao sam s njega da skine oznaku tajnosti‘.

Pristup najosetljivijim dokumentima

U prvoj tački optužnice stoji da je Tramp kao predsednik SAD-a imao pristup ‘najosetljivijim poverljivim dokumentima i informacijama o nacionalnoj bezbednosti‘, uključujući informacije iz obavještajne službe Ministarstva obrane..

U drugoj tački stoji da je Tramp tokom svog mandata skupljao isečke iz novina, pisma, beleške, kartice, fotografije, službene dokumente i druge materijale u kartonske kutije koje je držao u Beloj kući. Međutim, među tim materijalima čuvao je i stotine poverljivih dokumenata. Sve je odneo na Floridu.

Treća tačka optužnice optužuje Trampa za čuvanje ‘informacija o odbrambenim i oružanim sposobnostima Sjedinjenih Država i stranih zemalja‘. Dokumenti su takođe uključivali ‘nuklearne programe SAD-a, potencijalnu ranjivost SAD-a i njegovih saveznika na vojni napad‘ i ‘planove za moguću odmazdu‘ kao odgovor na strani napad.

Upitno 13.000 dokumenata

Istražitelji su zaplenili oko 13.000 dokumenata sa Trampovog imanja Mar-a-Lago u Palm Biču na Floridi pre skoro godinu dana, nakon čega je oko stotinu označeno kao poverljivo, iako je jedan od Trampovih advokata ranije rekao da su svi zapisi sa oznakama o poverljivosti vraćeni vladi.

Pristalice misle da je nevin

Istraživanje Rojtersa i Ipsosa koje je objavljeno u ponedeljak, pokazuje da 81 odsto republikanaca veruje da su optužbe protiv Trampa politički motivisane. Anketa takođe pokazuje da Tramp i dalje ubedljivo vodi u stranačkoj trci za nominaciju za predsedničkog kandidata.

U intervjuu za "Politiko", Tramp je obećao da će nastaviti sa predsedničkom kandidaturom, čak i ako bude osuđen. Trampa optužnica tereti za ugrožavanje nacionalne bezbednosti, a optužbe iz Zakona o špijunaži predviđaju značajne zatvorske kazne, navodi Rojters.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading