helikopter
Foto: Printscreen/Foto: Printscreen

Kapaciteti Rusije za proizvodnju tenkova i sistema teških bacača plamena trebalo bi da budu prošireni kako bi se ispunili zahtevi vojne operacije u Ukrajini, rekao je ministar odbrane Sergej Šojgu tokom inspekcije odbrambenog preduzeća u sibirskoj oblasti Omsk.

Šojgu je rekao upravi fabrike da se državni odbrambeni nalog mora ispuniti striktno po planu, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane u subotu.

 

Rečeno mu je da je objekat, koji nije naveden u saopštenju, povećao svoju proizvodnju nekoliko puta u poslednjih nekoliko meseci, uz inženjerska rešenja koja omogućavaju poboljšanje kvaliteta hardvera i bržu proizvodnju.

Šojgu je istakao da posebnu pažnju treba posvetiti povećanju zaštite posada i mašina koje se nalaze na ratištu.

Između ostalog, prikazan mu je i dinamički odbrambeni modul Krisha (krov), koji se, prema rečima proizvođača, može primeniti na tenk za samo četiri sata.

General-major Aleksandar Šestakov, koji rukovodi Odeljenjem za oklop u Ministarstvu odbrane Rusije, rekao je ministru da je već stvorena zaliha integrisanih modula za zaštitu oklopa za ruske jedinice uključene u vojnu operaciju.

Šojgu je takođe proverio stanje opreme koja se priprema za slanje ruskim trupama u bazi u Omskoj oblasti, navodi se u saopštenju.

Na snimku koji je objavilo ministarstvo vidi se na desetine tenkova koji se stavljaju u vozove, spremni za slanje na ratište, kao i nizovi oklopnih transportera, artiljerijskih oruđa i drugog naoružanja.

Početkom juna Ukrajina je pokrenula kontraofanzivu velikih razmera, koju su pristalice Kijeva na Zapadu dugo očekivale. Prema Moskvi, ukrajinski napadi preko linije fronta u kojima su, između ostalog, bili angažovani nemački tenkovi Leopard 2 i borbena vozila američke proizvodnje Bredli, do sada su bili bezuspešni.

Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je da kijevske trupe „prenose teške žrtve“, koje su brojčano više od moskovskih za faktor deset, u svojim neuspelim pokušajima da napreduju.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading