"KAKO KAŽE NAŠ NAROD, KO IH..." Putin opsovao dok je govorio o zahtevu članica Alijanse
AP Sergei Bobylev

Putina je, kako se čini, razbesneo zahtev da Rusija smanji broj nuklearnih bojevih glava koje trenutno ima, što je više od zemalja članica NATO-a.

Putin je rekao da bojeve glave u vlasništvu Rusije treba da "osiguraju bezbednost" i da je "spuštanje praga nemoguće".

- Ko ih j*be, kako kaže naš narod - rekao je Putin.

Govoreći na Međunarodnom ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu, ruski lider je jasno stavio do znanja da se neće odreći bojevih glava ili umanjiti kontrolu nad rastućim nuklearnim arsenalom.

- Imamo više takvog naoružanja nego zemlje NATO-a. One znaju za to, a nas sve vreme ubeđuju da počnemo pregovore o smanjenju - kazao je.

Branivši širenje svog nuklearnog arsenala, od ukupno 5.977 nuklearnih bojevih glava spremnih za upotrebu, Putin je rekao da oružje pomaže u odbrani "suvereniteta" Rusije.

Ruski predsednik je tvrdio da je njegova zaliha bila ključna u odbrani "suvereniteta i postojanja ruske države".

Putin je opet zapretio da Rusija može da upotrebi oružje za masovno uništenje ako se stvori "pretnja postojanju države". Ruski lider se dotakao i razmeštanja nuklearnog oružja u Belorusiji. To je, kako je napomenuo, element odvraćanja.

- Tako da svi koji razmišljaju o tome da nam nanesu strateški poraz ne zaborave na tu okolnost - rezimirao je šef države.

Reakcija Kremlja na izjavu

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov oglasio se nakon šokantne Putinove izjave.

- Fraza "ko ih j*be", koja se tiče pregovora sa Amerikom o smanjenju nuklearnog naoružanja u njihovu korist, ne znači da Moskva odbija takav dijalog sa Vašingtonom. Rusija je spremna da pregovara - pojasnio je novinarima Peskov.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading