Rusija
Foto: AP/(UGC)

U jednom trenutku činilo se da će doista doći do sukoba Vagnerovih jedinica i regularne ruske vojske, što bi neminovno uslovilo podele i u vojnom vrhu, a posledično i u celom ruskom društvu, rekao je za RTS Dragan Bisenić.

"Ova pobuna je okončana kao jedan plamen koji je nastao i nestao u optimalnom roku, pre nego što je došlo do konfrontacije i ljudskih žrtava", rekao je Bisenić.

Kriza je, prema rečima Bisenića, okončana neočekivanom akcijom beloruskog predsednika Aleksandra Lukašenka koja je usledila posle tvrdog govora predsednika Rusije Vladimira Putina koji je delovanje "Vagnera" ocenio kao izdaju.

Rusija

(UGC)

 

 

Ono po čemu su Jevgenij Prigožin i cela grupa interesantni, jeste njihova uloga posle povlačenja ruske vojske iz Hersona prošle godine.

"To je bio veliki šok za rusku javnost i od tada je Prigožin postao javno lice akcije u Ukrajini posebno oko borbi u Bahmutu. Od tada i tinja sukob između Prigožina i ruskog vojnog vrha. Pitanje je kako je Moskva dozvolila da takva situacija traje, da Prigožin oštro kritikuje vojni vrh, a da praktično nema odgovora iz Moskve", kaže Bisenić.

Kaže da je očigledno postojala namera da se Vagnerove jedinice raspuste, ali je sada očigledno da će bar deo pripadnika tih jedinica ruska vojska i ubuduće angažovati.

PROBLEMI RUSIJE NISU ZAVRŠENI Vagner je uklonjen i rešen, ali

RUSSIAN DEFENCE MINISTRY PRESS SERVICE HANDOUT

 

 

"Vagner je uklonjen i rešen, ali 'vagnerizam' nije. Ono što je Prigožin iznosio mnogi se pitaju i u  državnim strukturama i u ruskom društvu a to su dometi akcije u Ukrajini. To je situacija kada imate ratna dejstva koja traju, a istovremeno društvo funkcioniše kao da se ništa ne dešava", objasnio je Bisenić.

Angažovanje Vagnerovih plaćenika bio je rezultat saznanja da ruske snage nisu dovoljne za ispunjavanje zadataka koji su postavljeni u Moskvi. Vagnerovih 30.000 dobro obučenih ljudi bilo je veliko  pojačanje, zbog toga Bisenić kaže da će verovatno neka vrsta odnosa sa Prigožinom biti nastavljena, ali pod drugim uslovima.

"I sam Putin je ostavio tu mogućnost koji, iako je oštro osudio ovu akciju, nije u obraćanju pominjao državni udar već pobunu. Putin kao mudar i iskusan političar neće dolivati ulje na vatru i razgoreva žar koji posle ovakvih sukoba ostaje", rekao je za RTS Dragan Bisenić.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading