HRVATSKI ANALITIČAR: Pobuna Vagnera je iscenirana, iza svega stoji treća strana
Foto: Printscreen/Printscreen

Pojavili su se navodi da je ceo pokušaj pobune plaćenika Vagnera vod vođstvom Prigožina bio isplaniran i insceniran, a Ogorec je naveo neke znakove koji ukazuju na to.

On međutim, misli da "režiser" ipak nije ruski predsednik Vladimir Putin.

- Vidljivo je po masi parametara da je ovo bila scenografija, predstava, samo treba da se sazna za koga i ko ju je režirao. Prvo se mislilo da je u režiji Putina, ali po svemu sudeći, u pitanju je neka treća sila koja se možda javlja kao nevidljivi centar moći - rekao je Ogorec.

Naveo je koji su pokazatelji da je cela pobuna bila inscenirana.

- Ako su ovi snimci koje gledamo autentični, vidimo da su Vagnerovci tenkove postavili na vučna vozila i tako ih transportovali prema Moskvi. To u borbenim situacijama nije moguće. To se radi kada imate potpuno prijateljsku čistu i sigurnu komunikaciju pa možete bez problema transportovati tenk jer kad je na vučnim vozilima, on je borbeno neupotrebljiv i laka meta. Vagnerovci to znaju, oni su prekaljeni borci - rekao je analitičar.

- To je jedan od detalja po kojem se vidi da je ovo napravila struktura koja je znala da neće naići na ozbiljniji otpor. Ona detonacija ispred kolone – kolona je zastala, došlo je do detonacije na pristojnom rastojanju i onda je kolona nastavila, kao da je neko pravio film - dodao je Ogorec.

Ukazao je na još jednu neobičnu situaciju.

- I na kraju, dođu pred Moskvu, na 200 km, i odjednom odlučuju da prestaje pobuna - kaže on.

Uloga Lukašenka

Ogorec je naveo da je došlo do nekih borbenih kontakata, pri čemu su, prema izveštajima, zabeležene žrtve i srušeni vojni helikopteri.

- Verovatni se to dogodilo izvan kontrola onih koji su to postavili kao scenografiju. Šta se time htelo postići? Verovatno su time hteli da uzdrmaju Putinov režim ili vojni vrh - rekao je on.

Ogorec se osvrnuo i na ulogu beloruskog predsednika Aleksandra Lukašenka koji je odigrao važnu ulogu u gušenju pobune.

- Lukašenko to ne bi učinio sam bez odobrenja Putina, mislim da je Putin tražio da se Lukašenko stavi u ulogu medijatora da bi on izbegao pregovaranje s Prigožinom, to bi za Putina bilo puno veće poniženje. Putin nije smeo sebe staviti u situaciju da pregovara s pobunjenikom, pogotovo ne nakon one retorike - kazao je Ogorec.

Vagner - potrošni materijal

Smatra da će ovaj incident dugoročno uticati na rat u Ukrajini i da će dodatno narušiti ionako slab moral ruskih vojnika.

Kako je naveo, ovo je uzdrmalo i ruski politički i vojni vrh. Osvrnuo se i na ulogu Vagnerovaca u ukrajinskom ratu.

- Vagner je bio zamišljen kao potrošni materijal. Uglavnom se radi o kriminalcima i to kriminalcima najgore vrste. Oni su gurnuti da bi na neki način izgoreli u borbi. Vagner ima značajnu ulogu na prostoru Afrike. Hoće li ih ponovno koristiti u ukrajinskom ratu, verovatno da - kazao je Ogorec, navodeći da se još ne zna ko bi mogao zameniti Prigožina na čelu grupe Vagnera.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading