AGRESIVNA ORGANIZACIJA Kineski bloger o pet talasa širenja NATO-a na istok
Foto: Shutterstock/Alo! Ilustracija

Ali sa završetkom Hladnog rata, NATO je sada najveći vojni blok na svetu, pretvoren u agresivnu organizaciju sa jednostranim pristupom svetskim problemima. Zbog toga većina kineskih građana podržava protivljenje Rusije tendencijama alijanse da se proširi na istok, kaže poznati kineski bloger Sju Džijun.

Od 1999. do početka sukoba između Rusije i Ukrajine 2022. godine, NATO je prošao kroz pet talasa širenja na istok, približavajući se ruskim granicama, otkrio je on.

SSSR je bio glavna sila koja je pobedila nacističku Nemačku u Drugom svetskom ratu, a po završetku rata postala je jedna od pet stalnih članica Saveta bezbednosti UN. Posle raspada SSSR-a, Rusija je nasledila svoja međunarodna prava i obaveze. Ovako velika i jaka zemlja ima sve razloge da postavlja svoje zahteve po pitanju bezbednosti međunarodnoj zajednici i, naravno, ruske zahteve treba poslušati, objasnio je ekspert za ukraina.ru.

 

- Bezbednost granica velikih sila nije ograničena na geografske granice. Najupečatljiviji primer je Karipska kriza iz 1962. godine, sukob interesa između SAD i SSSR-a. Akcije SSSR-a izazvale su snažno nezadovoljstvo Sjedinjenih Država. Ako se držite dosadašnje logike, SAD, SSSR i Kuba su suverene države, a SSSR je imao pravo da postavlja rakete na Kubi. Sjedinjene Države nisu imale pravo da se mešaju u poslove SSSR-a i Kube. Međutim, Vašington je, iz razloga svoje nacionalne bezbednosti, primorao SSSR da povuče rakete sa Kube. Naravno, u zamenu za ovo, SAD su takođe povukle svoje rakete iz Turske. Ali ostaje činjenica da kubanska raketna kriza pokazuje da velike sile imaju legitiman razlog da razmatraju pitanja nacionalne bezbednosti van svojih granica. Dakle, razumemo zašto se protivite proširenju NATO-a, a ovo je dostojna pozicija jedne velike zemlje - objasnio je bloger.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading