podmornica Titan
Foto: Alo/Profimedia

Podmornici Titan kompanije Oušn Gejt jednom je ostala bez baterije dok su ronila do olupine Titanika, a izvršni direktor kompanije Stokton Raš je tada predložio da posada spava u brodu na dnu okeana.

U epizodi BBC-jevog dokumentarca iz 2022. godine, Džejden Pan, jedan od klijenata koji je ronio do olupine Titanika na Titanu, rekao je da je njegova ekspedicija prekinuta 2021. godine, nakon što je baterija otkazala.

To se dogodilo kada se podmornica već dva sata spuštala prema dnu okeana. Pan je rekao da su dva fudbalska terena udaljena od olupine Titanika kada je Raš rekao da moraju da se vrate na površinu.

"Prvo sam pomislio da se šali jer smo već bili u ekspediciji dva sata i tako blizu dna. Ali onda je objasnio da se jedna od baterija istrošila i da postoji problem sa upotrebom elektronskih spuštanja težine, što bi moglo otežati povratak na površinu", rekao je.

Jedno od rešenja koje je Raš tada nudio bilo je da posada ostane u podmornici i spava u njoj.

"Tu smo još 16 do 24 sata. Dotakćemo dno, imaćemo komunikaciju", rekao je tada Raš, što se može videti na snimku prikazanom na Bi-Bi-Siju.

Pan je objasnio da bi se tegovi istopili nakon 24 sata i to bi omogućilo da se brod izdigne na površinu. Polovina posade se složila sa predlogom da se spava na dnu okeana. Ali ostali putnici nisu hteli da prenoće u podmornici. Na kraju je Raš uz pomoć hidraulike uspeo da dozvoli plovilu da ispliva na površinu.

BONUS VIDEO


 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading