KAKO ANALITIČARI VIDE POSETU MILATOVIĆA BEOGRADU: "Ako neko očekuje otpriznanje tzv. Kosova - to se neće desiti, ali..."
Foto: Alo/Printscreen

Kao prioritet navodi ponovno postavljanje diplomatskih odnosa na nivou ambasadora.

 

Neću odstupiti od pravca i opredeljenja da Crna Gora bude deo Evropske unije, zalagaću se za dobrosusedske odnose – stavio je u prvi plan petogodišnjeg mandata pre mesec i po dana u inaguracionom govoru Jakov Milatović. Otuda i i ne čudi – na agendi poseta prvo evropske institucije i NATO-a, odmah potom Andrićev venac.

„U fokusu te posete će zasigurno biti potpuno normalizacija naših odnosa sa Srbijom, kao važnim ekonomskim partnerom. Mislim da bi najvažniji rezutat te posete trebalo da bude ponovno uspostavljanje diplomatskih odnosa na nivo ambasadora, jer kao što znate, ni Srbija nema ambasadora u Podgorici, ni Crna Gora nema ambasadora u Beogradu“, rekao je Milatović.

Baš tu temu vidi kao preduslov ostalima – ekonomskoj saradnji, zajedničkim infrastrukturnim projektima, zajedničkom putu ka Evropskoj uniji. Pitanje dvojnog državljanstva, često je bila karta na koju se igralo i u Podgorici i u Beogradu. Zvanični stav Crne Gore da priznaje Kosovo, kada 80 odsto građana nije bilo za to, već petnaest godina pravi šum na vezama dve zemlje.

„Ne mislim da će doći do nekog značajnog zaokreta u spoljnoj policiji Crne Gore. Ako neko očekuje da će Crna Gora, recimo, otpriznati Kosovo ili da će promeniti svoj odnos prema NATO-u, to se sigurno neće desiti. Ali, ono što je karakterisalo prethodnu vlast, tako kažemo, to je stalna proizvodnja sukoba, mislim da to možemo da zaboravimo“, rekao je Nebojša Lazarević iz Centra za evropske poliitke.

Bez velikih predviđanja uz skromna očekivanja – samo da ne bude kao pre.

„Da ne bude vatre, da ne bude zapaljivih izjava. Mislim da je vreme da najveća vest bude da je sve prošlo kako treba. I verujem da će sve proći kako treba. I konačno, verujem da će se i kroz ovu posetu unormaliti odnosi da političari ne zarađuju političke poene kad su u problemu. Najčešće su potezali oružje odnosi između Srbije i Crne Gore, to je bilo najlakše za skretanje pažnje“, kaže Đuro Radosavović, crnogorski pisac.

Iako se u javnosti mnogo spekulisalo, odlazak Aleksandra Vučića u Podgoricu na inauguraciju Jakova Milatovića skrenuo je pažnju, čini se, celog regiona. Dva dana pred dolazak u Beograd, predsednik Crne Gore očekuje da će uskoro ponovo ugostiti srpskog kolegu.

„Velika je stvar bila što je Aleksandar Vučić posetio Podgoricu za inauguraciju i što su iz regiona došli ostali jer nisu morali. Dakle, to nije bio nikakav samit. Ovoga puta povod je bio lep. I sama činjenica da se to desilo je korak koji je vodio ka ovome sad da Jakov Milatović kao predsednik Crne Gore poseti Beograd i da to bude znak da strasti koje su se vrlo ovako uzburkivale svaki put splasnu i da čak i to će se osjetiti i u kafanama i u restoranima i svugde zato što će konačno olabaviti sve to“, kaže Radosavović.

U evrointegracijama najviše su u regionu odmakle upravo Crna Gora i Srbija. Bilateralne posete mogu da daju zamajac putu ka Briselu.

„Ja ne verujem da će neko ulaziti u toliko složen, institucijalno pravni aranžman da primi jednu državu, kao što je Crna Gora od 600.000 stavnika. Oni bez još jedne ili dve države, na primer Srbije i Severne Makedonije, neće proširivati Evropsku uniju“, rekao je Lazarević.

RTCG

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading