Jens Stoltenberg
Foto: AP/Mindaugas Kulbis (STR)

Samit NATO-a biće održan sledeće sedmice u Vilnjusu u Litvaniji, a zemlja domaćin deluje uzbuđeno i nestrpljivo. Najznačajniji deo ovog osećanja ogleda se u provociranju Kine, piše "Global tajms".

Istovremeno, čini se da je nekoliko drugih članica NATO-a takođe koordinisalo pristup Tajvanu. Sve ovo razotkrilo je loše namere predstojećeg samita NATO-a prema Kini.

"Kineski narod to ne može da ignoriše i mora da bude na oprezu", upozorava "Global tajms".

Oponašajući Ameriku, nedelju dana pre samita Litvanija je objavila svoju takozvanu indo-pacifičku strategiju. Najupečatljiviji deo ove "strategije" na 16 stranica je izjava o tajvanskom pitanju, u kojoj se naglašava da je "razvoj ekonomskih odnosa sa Tajvanom jedan od strateških prioriteta Litvanije".

Kako ocenjuje pomenuti medij, Litvanija je čak besramno kao crvenu liniju podvukla da se status kvo u Tajvanskom moreuzu ne može promeniti upotrebom sile ili prinude.

To je još jedan primer arogancije Litvanije koja je sa Tajvanom međusobno uspostavila predstavništva, što je dovelo do naglog pogoršanja odnosa sa Kinom.

Bizarno je da je baltička zemlja sa manje od tri miliona stanovnika, koja se nalazi u zoni direktnog uticaja rusko-ukrajinskog sukoba, osmislila Indo-pacifičku strategiju, ocenjuje "Global tajms".

Mnoge formulacije iz strategije su već viđene, jer su direktno preuzete iz američke retorike prema Kini, samo su ovoga puta stigle iz Litvanije.

Ono što je još više zapanjujuće je to što se litvanski ministar spoljnih poslova pohvalio kako se Litvanija, "s obzirom na to da je strategija odobrena, našla među globalnim liderima".

"Samo neko ko potpuno nema samosvest može da da takvu izjavu. Litvanija ni u kom slučaju nije globalni lider", piše "Global tajms".

Prema oceni ovog sajta, čini se da je litvansku vladu zahvatio "preterani strah prema Rusiji, nedostatak osećaja sigurnosti i nenormalno ponašanje".

Sjedinjene Američke Države i NATO, s druge strane, izgledaju kao slamka spasa za koju se drži Litvanija koja se davi.

Vašington je u više navrata signalizirao svoju podršku Litvaniji u pitanjima vezanim za Kinu, dovodeći tu zemlju u ćorsokak. Međutim, Litvanija ne shvata da je nesvesno predala svoju sudbinu drugima, a strah je suštinski izvor energije koji vodi geopolitičku strategiju Amerike.

"Global tajms" navodi da će se ovogodišnji samit NATO-a u Vilnjusu jasno razlikovati od prethodnih.

Kao dokaz tome navode da mala antikineska klika koju je Vašington gajio organizuje "javni nastup" uoči samita NATO-a, pokazujući radikalizam, anksioznost, agresiju i impulsivno mešanje u azijsko-pacifička pitanja.

"Ove akcije služe kao barometar za ovaj samit NATO-a i nagoveštavaju naredne poteze Alijanse."

Dok pojačava pritisak na Rusiju, NATO očigledno ubrzava svoje širenje u azijsko-pacifički region. Ovaj samit u Vilnjusu bi mogao da postane "prelomni" trenutak, ocenjuje "Global tajms".

Lideri četiri azijsko-pacifičke zemlje - Japana, Južne Koreje, Australije i Novog Zelanda - koje je NATO označio kao "partnere širom sveta" prisustvovaće samitu drugu godinu zaredom.

Prema izveštajima japanskih medija, NATO će svoje partnerstvo sa ove četiri zemlje podići na viši nivo, dajući snažan signal širenja NATO-a na azijsko-pacifički region.

Ko još ne zna da je ovo usmereno na Kinu? "Na veliku partiju šaha koju igraju NATO i SAD svakako ne utiče Litvanija, koja je samo pešak koji je prešao Rubikon, ohrabren i gurnut napred, ne razmišljajući o povlačenju i na kraju će biti nesposoban da se vrati", piše "Global tajms".

Istog dana kada je Litvanija objavila svoju indo-pacifičku strategiju, Velika Britanija i Poljska potpisale su zajedničku deklaraciju o strateškom partnerstvu 2030, kojom se takođe mešaju u pitanje Tajvana.

Različiti znaci ukazuju na to da zemlje članice NATO-a dalje usklađuju svoje stavove po pitanju ovog ostrva, pokušavajući da formiraju obrazac usmeren protiv Kine u međunarodnom javnom mnjenju.

Zato je važno ispratiti kakav će konsenzus biti načinjen na samitu u Vilnjusu po pitanju Kine, kao i kakvi će konkretni planovi biti napravljeni.

S tim u vezi, Litvaniju ne treba posmatrati bezazleno. Preterane izjave, kao i postupci su prozor kroz koji NATO posmatra svet, što nam omogućava da se unapred pripremimo za moguće planove Alijanse.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading