POTEZ KOJI MOŽE SKUPO DA KOŠTA CELU EVROPU Rusija poslala upozorenje: Ovo će zahtevati jasan i snažan odgovor
Shutterstokc/Pavlo Lys

- Morate biti svesni potpuno jasnog i doslednog stava Rusije da će članstvo Ukrajine u NATO-u imati veoma negativne posledice po već polusrušenu evropsku bezbednosnu arhitekturu, kao i da će predstavljati krajnju opasnost i pretnju našoj zemlji, što će zahtevati sasvim jasan i snažan odgovor od nas - rekao je Peskov, prenosi TASS.

On je ocenio da Ukrajina pokušava da izvrši pritisak na zemlje NATO-a kako bi dobila poziv za pridruženje Alijansi.

- Znamo da se zemlje članice Alijanse bave veoma živim razgovorima, posebno zato što će NATO uskoro održati samit i postoje različiti stavovi o tom pitanju. Znamo da kijevski režim pokušava da izvrši pritisak na sve na različite načine kako bi se pobrinuo da što više zemalja pokaže solidarnost po tom pitanju uoči samita - rekao je Peskov.

Ministar spoljnih poslova Ukrajine Dmitro Kuleba rekao je ranije danas da je NATO odlučio da odustane od zahteva da Kijev sledi Akcioni plan za članstvo (MAP), u sklopu puta ka priključivanju Alijansi, što bi, kako je ocenio, skratilo put Ukrajini ka ulasku u NATO.

Lideri NATO će se susresti u utorak i sredu u litvanskom glavnom gradu Vilnjusu gde će pokušati da prevaziđu podele oko ukrajinske želje za članstvom u Alijansi.

Lideri zemalja članica NATO okupiće se 11. i 12. jula u Viljnusu u trenutku kada se Alijansa suočava sa, kako definišu u Briselu, najopasnijim i nepredvidivim okruženjem od Hladnog rata.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading