nato vojnici
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Jens Stoltenberg, generalni sekreta NATO iztjavio je nedavno da će jedna od odluka saveznika biti preduzimanje velikih koraka jačanja odvraćanja i odbrane.

"Usvojiće se tri nova regionalna odbrambena plana suprotstavljanja dvema glavnim pretnjama NATO-u, Rusiji i terorizmu. Planove će podržati 300.000 vojnika u većoj pripravnosti, uključujući znatnu borbenu moć u vazduhu i mornarici", rekao je glavni on 7. jula, piše Jutarnji list.

Radi se o prvim odbrambenim planovima od kraja hladnog rata koji će u detalje odgovoriti na pitanje kako se postaviti u slučaju eventualnog ruskog napada koje je u konačnici definisao američki general Kris Kavoli.

Prvi regionalni plan pokriva sever, Atlantik i evropski Arktik, drugi se odnosi na područje od Baltika preko srednje Evrope do Alpa, a treći je na toplim morima, Mediteranu i Crnom moru.

Razvijeni su i potplanovi koji se bave svemirom, sajber operacijama i specijalnim snagama.

Ističe se pet neposrednih prioriteta: borbeno sposobne kopnene snage, oklopne brigade; integrisani ssitemi provbazdušne i raketne odbrane koje bi trebalo da budu sposbne da zaštite jedinice u pokretu; vatrena moć artiljerije i raketnih bacača velikog dometa; digitalne mreže koje omogućavaju brzo i sigurno kretanje podataka po bojnom polju i nazad u štab; logistika sposobna da preusmerava velike vojske širom Evrope održavajući ih adekvatno snabdevenim.

Kako se navodi, već odmah se vidi da su ciljevi koje je postavio NATO u velikoj meri vezani uz iskustva odbrane Ukrajine i neuspeha ruskih napada.

General Kavoli će krajem godine određenim zemljama dodeliti određene uloge ili delove fronta, kako bi bataljoni i brigade mogli da unapred upoznaju svoju zonu, bilo da je to norveško ostrvo ili deo Karpata.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading