tuča
Foto: Alo/Shutterstock

Ubrzo nakon što su saopštile da traže posao, kontaktirao ih je, kako tvrde, vlasnik jednog lokala u Rogoznici i ponudio im posao sa uračunatim smeštajem i ishranom. D. G. (21) i A.A. (22) u Rogoznicu je stigao u četvrtak, a vratio se već u subotu - opljačkan i pretučen.

– U četvrtak uveče smo došle u Rogoznicu, smeštene smo u potkrovlje u malu prostoriju bez kupatila i klime. Smeštaj je bio pun bubašvaba i skakavaca, odmah smo se dogovorile da odemo čim nađemo drugi posao. Za kratko vreme koje smo tamo provele tuširale smo se na plaži i vršile nuždu u toaletu za goste - rekla je prva devojka.

Njena koleginica dodaje da uopšte nisu dobili ključ od sobe, pa nisu mogle ni da se zaključaju, iako je ispred njihovog ulaza bio toalet za goste i svako je mogao da uđe u njih. Što se tiče kupatila, ponuđeno im je da se tuširaju u sobi kolege, opet bez mogućnosti zaključavanja. Obećani obrok sveo se na ostatke hrane gostiju uz komentar da „nisu gosti pa da biraju šta će da jedu”.

Telefonski dogovor koji su sklopili sa vlasnicom bio je da će raditi samo u popodnevnim smenama od 16 do 1 sat posle ponoći. Vlasnik ih je već prvog dana zamolio da rade duplu smenu - od 10.30 do 15.00, a uveče od 19.00 do 12.45 časova. Tog dana su tako radili, ali su tražili da ubuduće rade po dogovoru.

Drugog dana po dolasku otišle ​​su na plažu misleći da rade od 16 časova. Kada su se oko 15 časova vratile u smeštaj, videle su propuštene pozive i poruke vlasnika, koji je ipak želeo da ranije počnu sa radom. Zapretili su da će, ukoliko se ne poštuje dogovor, otići.

- Imale smo još nekih ponuda, ali smo se na ovu odlučile jer smo dogovorili platu od 1.400 evra. Kada smo stigle, nije htela da nam plati ugovorene putne troškove niti da nam da ugovor. Radile smo i ranije u ugostiteljstvu, pa znamo kako to ide, tražile smo da nam isplaćuje dnevnice dok nam ne da ugovor - tvrdi devojka.

Kaže da je vlasnica uvek u lokalu osim kada se pomene novac, onda ona nestane. Do prve svađe je, navodno, došlo već drugog radnog dana zbog nepoštovanja dogovorenog radnog vremena, kada im je vlasnica „pukla” i rekla da više nisu zaposleni.

- Izbegavala nas je jer smo došle da tražimo novac za putne troškove. Pošto ona nije došla, a mi smo se spremale za autobus, rekle smo kolegama da ćemo uzeti novac iz novčanika u restoranu ako se ne pojavi. Na kraju smo to i uradile, njeni radnici su upali u našu sobu dok smo se presvlačile i tražili da vratimo novac, što nismo htele- ispričala je iskusnija žena.

Došlo je do obračuna, a jedna od službenica je uzela sezonski novčanik i iz njega uzela sav novac, i njen i onaj koji je uzela iz kase lokala. Pre nasilnog oduzimanja novca, gurale su se, dok je njena koleginica pokušavala da je spasi jer je znala da ima slomljen pršljen i nije želela da se dalje povređuje.

Ubrzo se pojavio vlasnik i odlučio da izbaci devojke iz svoje kuće. - Počela je da mi se zabija u lice i da viče da joj kažem u čemu je problem, pitala me da li smo normalne i gurnula me na krevet.

Zatim se okrenula povređenoj koleginici koja ju je udarila leđima o kabinet. Rekao sam joj da snimi da imamo dokaze protiv tih ljudi, na šta se vlasnica naljutila i napala me. Otkinula mi je pramen kose, pocepala košulju i gurnula me tako da sam udarila glavom o kauč - tvrdi devojka.

Dok je trajala ova drama, u prostoriju su ušli drugi radnici i neki gosti i izbacili vlasnika iz sobe. Devojke su stavile kofere na vrata i pozvale policiju. Kada je stigla policija, pokušali su da ih izbace kako ne bi dali izjavu.

- Plašile smo se da izađemo iz sobe i prođemo pored njih. Videli smo da se ispred restorana okupilo dosta ljudi, što nas je malo smirilo, ali smo otišli ​​tek kada je došla policija. Otišle smo da damo izjavu u policijsku stanicu, a vlasnica je privedena sa još dvoje zaposlenih i zadržana - kaže žena.

Odlučile su da tuže vlasnicu zbog napada i prijave je inspekciji jer zapošljava radnike na crno i ne ispostavlja račune. Vlasnica je, pak, na svom Fejsbuk profilu objavila fotografiju za koju devojke pretpostavljaju da je iz policijskog vozila sa opisom: „Izlet u Šibenski zatvor".

BONUS VIDEO

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading