hrvatsko primorje
Foto: Printscreen/Foto: Youtube/Printscreen/Where To Next - Europe

Razlog za to su, naravno, klimatske promene koje dovode do povećanja prosečne temperature vazduha, što se potom odražava i na more.

Veliki uticaj imaju broj sunčanih sati, od kojih je veliki broj već izmeren u Hrvatskoj od početka leta, smanjena količina padavina i smanjena količina vetra koji meša površinsko toplo more sa hladnim dubokim morem. na temperaturi mora.


Budući da je ovo ljeto izuzetno toplo, ne treba se čuditi ako temperatura mora u Hrvatskoj obore sve ovogodišnje rekorde.

Rekordna temperatura mora u Hrvatskoj zabeležena je 30. jula 2015. godine. godine na Mljetu u Malom jezeru kada je temperatura mora iznosila čak 31,1°C. Temperatura mora na Mljetu trenutno iznosi 29,3°C, a uz najavu toplog i sunčanog vremena neminovno je da će temperatura mora u Malom jezeru na Mljetu nastaviti da raste. Trenutno najzanimljivije temperature mora za praćenje su temperatura mora u Puli i temperatura mora u gradu Krku, gdje je razlika između trenutne i rekordne temperature mora unutar jednog decimalnog mjesta.

Na pitanje hoćemo li ovog leta imati rekordne temperature mora, temperatura-mora.hr objašnjava da će na to uticati veliki broj faktora, ali da ćemo prema njihovim prognozama ovog leta u Hrvatskoj zabeležiti nekoliko lokalnih rekorda temperature mora u Hrvatskoj, dok će najviša temperatura ikada biti zabeležena u Hrvatskoj možda će morati da sačeka još jedno leto.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading