razgovori o formiranju vlade
Foto: Alo/Foto: Youtube/Printscreen/ Vijesti Online

Upravo zato su i zvanično pozvani na sastanak lideri koalicije Za budućnost Crne Gore, Andrija Mandić i Milan Knežević. 

Nakon sastanka Mandić je rekao da su im prihvatljivi principi Evrope sad, te saopštio da na sastanku nije došlo do dogovora. 

Međutim, to što juče nije došlo do dogovora ne znači da neće, jer je za sledeću nedelju zakazan novi sastanak na kojem će se razgovarati o resorima. Do tada, u koaliciji ZBCG, treba da razmisle koje resore će tražiti od mandatara, te da li bi njima kao drugom najjačem subjektu pripalo mesto predsendika Skupštine ili će ga prepustiti lideru Demokrata Aleksi Bečiću. 

Kako "Adria" nezvanično saznaje, koalicija Za budućnost Crne Gore je postupila džentlmenski prema Spajiću i bez ucena. Naveli su da znaju za pritiske da ne budu deo Vlade, ali i da u skladu sa tim neće tražiti ministarstva koja su u direktnoj vezi sa zapadnim partnerima, odnosno Ministarstvo odbrane i vanjske poslove. Takođe, nisu ni potencirali na sektoru bezbednosti, iako je Knežević bio na čelu Odbora za bezbednost. 

Ono što je interesantno koaliciji ZBCG jesu ministarstva saobraćaja, infrastrukture, poljoprivrede i prosvete. Takođe i jedno potpredsedničko mesto.

Koje tačno resore žele, a koje će im Spajić ponuditi biće poznato naredne nedelje. 

Sve ukazuje da i sam Spajić želi stabilnu Vladu, ali i parlamentarnu većinu, a to je nemoguće bez koalicije ZBCG. 

Ukoliko dođe do konačnog dogovora buduću Vladu bi činili Pokret Evropa sad, koalicija ZBCG, Demokrate, SNP i dio manjinskih partija. 

Upitno je učešće Bošnjačke stranke koja je zamjerila Spajiću što je više bitnijih resora dao Demokratama, koje imaju samo mandat više od njih. Takođe, Bošnjačkoj stranci je zasmetalo što im je Spajić uzeo Ministarstvo vanjskih poslova, koje im je prvo dao. Zbog toga, nisu ni želeli juče da se pojave na sastanku. 

Pregovori sa drugim partijama, izuzev DPS-a i URE, nastavljaju se danas.  

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading