Severna Koreja
Foto: Alo/Shutterstock

Istorija Severne Koreje počinje nakon Drugog svetskog rata, kada je zemlja postala nezavisna od japanske vlasti 1945. godine. Godinu dana kasnije, 1946. formirana je Narodna Demokratska Republika Koreja (Severna Koreja), a lider postaje Kim Il Sung.

Kim Il Sung, prvi vođa i osnivač dinastije Kim, ostaje jedan od najznačajnijih i najkontroverznijih lidera u modernoj istoriji. On je uveo je politiku "džuče", koja je težila izolaciji od spoljnog sveta i oslanjanju na domaće resurse za opstanak. Pod njegovim vođstvom, Severna Koreja je gradila kult ličnosti oko dinastije Kim, promovišući kult vođe kao apsolutnog autoriteta i "večnog predsednika".

Unutrašnja politika Severne Koreje nastavlja da se zasniva na ovom kultu ličnosti. Stanovnici se suočavaju sa teškom ekonomskom situacijom. Striktna kontrola medija sprečava građane da dobijaju informacije o spoljnom svetu i stanju stvari u zemlji, što dodatno produbljuje tajanstvenu reputaciju ove zemlje.

Spoljna politika Severne Koreje karakteriše se tenzijama i nestabilnostima u odnosima sa susednim državama i drugim globalnim igračima. Dugogodišnji sukob sa Južnom Korejom predstavlja ključni bezbednosni izazov za ceo region. Najveći sukob desio se 1950. godine kada je Kim Il Sung pokušao da ujedini Koreju pod svojom vlašću, čime je započeo Korejski rat. Ubedljivo najrazorniji i najrazorniji događaj u korejskoj istoriji, rat je promenio život skoro svakog Korejca. Neki istoričari tvrde da je američka vojska bacila više napalma na urbane centre u Koreji nego u Vijetnamu.

Takođe, narušeni odnosi sa Sjedinjenim Američkim Državama i drugim zapadnim zemljama, uz njihove napore da spreče širenje nuklearnih tehnologija, dodatno su produbili spoljnu izolaciju Severne Koreje.

Nakon Kim Il Sungove smrti, vlast je preuzeo njegov sin, Kim Džong Il. Njegova vladavina obeležena je nastavkom politike kulta ličnosti i striktnom kontrolom društva. Tokom ove ere, Severna Koreja sprovodi svoje prve nuklearne probe, što izaziva zabrinutost u međunarodnoj zajednici.

Sadašnji lider, Kim Džong Un, preuzeo je vlast nakon smrti svog oca 2011. godine. Njegova vladavina obeležena je kontinuiranom vojnom paradom i jačanjem nuklearnih ambicija. Njegovo liderstvo dodatno je izolovalo Severnu Koreju od međunarodne zajednice, povećavajući tenzije i otežavajući diplomatske napore za rešavanje kriza.

Jedan od ključnih razloga za svetsku pažnju prema Severnoj Koreji leži u njenom nuklearnom programu. Ovaj zatvoreni režim počeo je razvijati svoj nuklearni program tokom 1950-ih, a eskalacija se desila tokom 1990-ih. Godine 2006, ova zemlja je izvela prvu nuklearnu probu, što je izazvalo osude i međunarodne sankcije. Tokom godina, sprovela je više testova nuklearnog oružja i balističkih raketa, što je izazvalo zabrinutost za regionalnu i globalnu bezbednost.

Istorija Severne Koreja još traje. Ona i dan danas izaziva pažnju celog sveta zbog svoje neobične unutrašnje politike. Njene nuklearne ambicije takođe produbljuju strah svim državama kao i međunarodnu zabrinutost.Kako svet nastavlja da prati dešavanja u ovoj zemlji, diplomqtski napori i saradnja za sada ostaju ključni u postizanju stabilnosti za Severnu Koreju ali i za celu planetu.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading