zastava hrvatske
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Italijanski novinar Emilio Randon iz lista "Il Corriere della Sera", posetio je Rovinj i opisao kako je izgledalo njegovo iskustvo s hrvatskim turizmom. Povod je bio to što je sve više Nemaca i turista iz Češke koji su godinama letovali u Hrvatskoj, sad ovoj zemlji na Jadranu našli zamenu - neki su otišli u Poljksu, neki u Grčku i Egipat.

"Možemo prihvatiti da trešnje koštaju 20 evra, kafa 1,50 ili čak 1,80 evra, a kuglica sladoleda 3,50 evra, ali, molim vas, otvorite nam vrata! Nalazim se pred interfonom jedne rezidencije u Rovinju u kojoj sam smeštaj rezervisao plaćanjem 150 dragocenih evra i niko mi ne otvara vrata. Na engleskom ponovo molim da mi otvore vrata. Na treći povik otvara mi mlada žena, možda Holanđanka ili Dankinja: "Ovo je moj apartman". Bila je to prava noćna mora", kaže on.

Šokiran visokim cenama u Hrvatskoj

"Nimalo lep način da započnemo naše istraživanje cena u Rovinju, kako bismo proverili da li je baš onako kako kažu da su u Hrvatskoj poludeli, da turisti beže i da se italijanski hotelijeri raduju. Italijani koji se vraćaju s letovanja u Hrvatskoj u Istri o tome govore dok im se diže kosa na glavi. Rovinj je u tim pričama najskuplji grad na Jadranu", napisao je Randon, a prenosi Novi list.

Jednu je gospođu pitao kako ona živi s cenama u Rovinju: pica 15 evra, trešnje 20 evra...

"Ne kupujem ih za 20 evra, a picu ne jedem. Što se ostalog tiče, guram nekako napred", rekla je ona.

Nakon poskupljenja u Hrvatskoj od uvođenja evra, češki turisti napuštaju svoju "prvu morsku ljubav", piše Blic biznis

. Češko izdanje časopisa Forbes nazvalo je Poljsku "novom Hrvatskom za Čehe", ukazujući na neočekivanu promenu preferencija, a o tom trendu piše i poljski dnevnik Gazeta Wyborcza.

Zbog visokih cena, letovanje na Jadranu je mnogima postalo krajnje izazovno, pa čak i imućnijim strancima - posebno iz Nemačke, koji su najbrojniji gosti. Sada se priča proširila i na Poljake.

"Turisti ove sezone treba da spreme čak 22 evra za burger, 18 evra za lignje, i oko šest evra za palačinke. A ako požele kilogram sveže ribe, za to zadovoljstvo treba izdvojiti 110 evra", navodi Mario iz Austrije.

On kaže da obožava Hrvatsku, ali zbog cena u Hrvatskoj koje su otišle „u nebesa" razmišlja da koktele sledeće godine ispija u Grčkoj ili Egiptu.

"Preskupo je i prestajemo s odmorima u Hrvatskoj. Samo apartman bez ičega košta nas oko 2.200 evra za dve nedelje. Pre dve godine, to slično bih platio upola manje", iskren je Mario.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading