Printscreen/Jutjub
Foto: Printscreen

Ruske bezbednosne službe znale su najmanje dva-tri dana unapred da Prigožin sprema mogući državni udar i upozorile su ruskog predsednika, navode neimenovani obaveštajni izvori koje je intervjuisao Vašington post.

Rečeno je da su preduzeti koraci da se pojača bezbednost u nekoliko strateških objekata, uključujući Kremlj, gde je povećan broj pripadnika predsedničke garde i podeljeno je više oružja, ali inače nisu preduzete dalje radnje, rekli su zvaničnici.

„Putin je imao vremena da donese odluku o likvidaciji pobune i hapšenju organizatora“, rekao je jedan evropski bezbednosni zvaničnik, koji je, kao i ostali, govorio pod uslovom da ostane anoniman.

"Onda, kada je to počelo da se dešava, došlo je do paralize na svim nivoima.  Vladao je apsolutni haos i konfuzija. Dugo nisu znali kako da reaguju", tvrdi izvor.

Podsetimo, Kremlj je nedavno saopštio da se samo nekoliko dana posle kratkotrajne pobune Putin sastao sa liderima Vagnera, među kojima je i Jevgenij Prigožin.

Mnogi detalji još nisu poznati, ali se zna da su Vagnerovi borci od tada prebačeni u Belorusiju prema dogovoru sa beloruskim predsednikom Aleksandrom Lukašenkom. Nije poznato da li je tu bio i Prigožin, prenosi Advance.hr.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading