Vladimir Putin
Foto: EPA/EPA-EFE/VALERY SHARIFULIN

Rusija je spremna da traži diplomatsko rešenje za krizu u Ukrajini, ali Kijev i njegovi podržavaoci u SAD i NATO odbijaju da razgovaraju sa Moskvom, rekao je ruski predsednik Vladimir Putin.

„Sve razlike moraju biti rešene za pregovaračkim stolom“, rekao je Putin afričkim liderima tokom samita Rusije i Afrike u Sankt Peterburgu u petak.

„Problem je što oni (Ukrajina) odbijaju da razgovaraju sa nama“, insistirao je on.

„Aktuelni ukrajinski režim takođe odbija pregovore i to je zvanično objavio. Ukrajinski predsednik (Vladimir Zelenski) potpisao je relevantan dekret prošle jeseni", rekao je Putin, prenosi RT.

Ruski lider je tvrdio da je koren sukoba između Moskve i Kijeva „stvaranje pretnji po bezbednost Rusije od strane SAD i NATO-a“.

Međutim, Vašington i njegovi saveznici takođe „odbacuju pregovore o pitanjima obezbeđivanja jednake bezbednosti za sve strane, uključujući i Rusiju“, dodao je on.

„Mnogo puta smo rekli – i zvanično sam to izjavio – da smo spremni za te razgovore“, insistirao je Putin.

„Ne možemo im nametnuti te pregovore“, rekao je on i dodao da „treba da postoji dijalog i sa drugom stranom“ od strane međunarodne zajednice kako bi se Ukrajina ubedila da se uključi u pregovore.
 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading