Putin i Erdogan
Foto: Alo/Foto: Alo/ilustracija

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan namerava da, tokom planiranih razgovora sa ruskim kolegom Vladimirom Putinom, predloži obnavljanje mirovnih pregovora o Ukrajini kako bi se postigao prevremeni prekid vatre, rekao je izvor u administraciji turskog lidera, prenose "RIA Novosti".

Kako je ranije saopšteno iz Kremlja, Putin i Erdogan u skorije vreme planiraju sastanak, razgovaraće o bilateralnim odnosima, Ukrajini i Sporazumu o žitu.

"Turski predsednik će ponuditi svoje posredovanje u rešavanju sukoba, ističući da u ratu nema pobednika, a da u mirovnim pregovorima nema gubitnika", rekao je izvor.

Ankara se, prema njegovim rečima, zalaže za prekid vatre i početak pregovora, a Erdogan je "jedini svetski lider" koji uživa "iskreno poverenje" Putina i Zelenskog.

Održava kontakt sa obojicom i "čini sve da u regionu zavlada mir", dodao je.

Putinov pomoćnik za međunarodne poslove Jurij Ušakov je ranije potvrdio da Moskva i Ankara planiraju posetu ruskog predsednika Turskoj, ali se strane nisu dogovorile o konkretnim datumima.

Moskva je više puta izrazila spremnost za pregovore, ali ih je kijevski režim zabranio na zakonodavnom nivou. Kako su istakli u Kremlju, situacija u Ukrajini može da se reši samo ako se uzmu u obzir teritorijalne promene.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading