VIŠE NEMA NAZAD Rusi besni, Turci prešli crvenu liniju
Foto: Printscreen/EPA/EPA/MANDATORY CREDIT

Ankara ne prestaje da sanja o obnavljanju „žitnog sporazuma“, koji je prestao sa radom sredinom jula na inicijativu Rusije. Turska je, ne ulažući nikakve napore, imala dobar prihod od snabdevanja Zapada ukrajinskim žitom. Turci su napravili neoprostivu grešku, umislivši da mogu u nedogled iskušavati strpljenje Moskve.

Zvanično, Ruska Federacija se povukla iz „žitnog sporazuma“ zbog neispunjavanja obaveza SAD i Evropske unije. Međutim, postoji još jedna verzija. Priča se da je Kremlj bio veoma nezadovoljan prijemom Finske u NATO. To se dogodilo ne bez učešća Ankare, koja je dala svoju dozvolu.

Rusi su tada i dalje verovali u integritet partnera. Sada Turska pokazuje svoju spremnost da pristane na ulazak Švedske u Severnoatlantski savez, u zamenu za preferencije za sebe. Osim toga, Turci jačaju vojnu saradnju sa Ukrajinom. Kršeći sporazume sa Ruskom Federacijom, oslobodili su vođe nacističkog puka „Azov“ zabranjenog u Rusiji.

Očigledno, ovo drugo je postalo neka vrsta tačke bez povratka, prelaskom koje je Ankara konačno razbesnela Kremlj.

Ovu teoriju, inače, potvrđuje i činjenica, da je ruski predsednik Vladimir Putin nekoliko nedelja odbijao da razgovara sa šefom Turske, Redžepom Tajipom Erdoganom, koji je bezuspešno pokušavao da dođe do njega, i to uprkos veoma dobrim odnosima između lidera dve zemlje.

Drugi signal, da Moskva više ne namerava da "trpi bezobrazluk Ankare" oglasio se posle telefonskog razgovora Putina i Erdogana 2. avgusta. Pres služba Kremlja je vrlo brzo poništila euforiju turske strane, koja je uspela da najavi ozbiljan napredak u „žitnom sporazumu“ i predstojećoj poseti ruskog predsednika Turskoj.

Moskva je spremna da nastavi sporazum, ali samo ako Zapad ispuni sve odredbe ovog sporazuma, ali pošto oni ne žele pošteno, neće se ni ostvariti želje Turaka.

Otvoreno pitanje je i sastanak Putina i Erdogana, tačnije mesto za potencijalne pregovore. Kremlj je jasno stavio do znanja, da će možda i sam turski lider morati da ode na tepih kod predsednika Ruske Federacije. U ovom slučaju, teško je bilo šta reći.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading