Zagorsk
Foto: Alo/Printscreen

"Kao što dokazuje internet stranica javne nabave, kompanija ne samo da nastavlja isporuku optike ruskim snagama bezbednosti, već je od 2019. uključena u razvoj ruskog strateškog nosača raketa-bombardera nove generacije 'Poslanik'," navodi Agentstvo.

Državni ugovori fabrike nisu se objavljivali gotovo odmah nakon početka rata u Ukrajini, odnosno u martu 2022., ali su prethodno sklopljeni ugovori još uvek dostupni. Među njima je i "sprovođenje sastavnog dela razvojnog rada na temu Šifra: Poslannik-1OEP/L". Rok trajanja ugovora je 2027., a cena radova iznosi 69 miliona rubalja što je oko 700.000 evra.

Izveštava se da je naručilac naučno-istraživački institut Ekran sa sedištem u Samari, koji se posebno bavi razvojem opreme za vojnu avijaciju. Glavni izvođač projekta je kompanija Tupoljev, dok je vladin izvođač Ministarstvo odbrane Rusije.

U ugovoru stoji da vojne misije Ministarstva odbrane Ruske Federacije br. 1205 (Sergejev Posad) i br. 684 (Samara), koje su odgovorne za kontrolu kvaliteta i prijem proizvoda, moraju pratiti rad.

Bombarder "Poslanik"

"Poslanik" je bombarder dugog dometa, čiji razvoj vodi Tupoljev od 2009. po nalogu Ministarstva odbrane Rusije. Avion je projektovana po šemi "letećeg krila", a u njegovom dizajnu će se široko koristiti tehnologije i materijali koji smanjuju vidljivost (stelt tehnologija).

Saopšteno je da će bombarder moći da nosi postojeće i perspektivne strateške krstareće rakete, precizne bombe, hipersonično oružje, kao i da će biti opremljen najnovijim sredstvima komunikacije i elektronskog ratovanja.

Ruski državni mediji tvrdili su da će ovaj bombarder moći da neprimećeno savlada napredne linije protivvazdušne odbrane NATO-a.

Godine 2019. Aleksej Krivoručko, zamenik ministra odbrane Ruske Federacije, izjavio je da će "Poslanik "ući u službu do 2027. i da će zameniti celu liniju vojnih aviona dugog doleta (Tu-22, Tu-95 i Tu -160) zahvaljujući velikom arsenalu visokopreciznog oružja, pogotovo hipersoničnih projektila.

Mediji pišu da prema još dva postojeća državna ugovora Zagorski optičko-mehanički pogon snabdeva Nacionalnu gardu Rusije teleskopima i dozimetrima.

Naglašavaju da informacije s internet stranice o javnim nabavkama osporavaju izjavu guvernera Moskovske oblasti Andreja Vorobjova, koji je tvrdio da se na području fabrike uglavnom proizvodi pirotehnika, dok sa optikom i mehanikom nema nikakve veze već dugo vremena.

BONUS VIDEO

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading