Kiša meteora Perseida
Foto: EPA/EPA-EFE/PEDRO PUENTE HOYOS

Ova čarobna pojava pruža nam priliku da svedočimo stotinama sjajnih meteora koji pretrče noćno nebo. Uzbudjenje među astronomima i zaljubljenicima u svemir raste kako se ova godišnja pojava približava, donoseći sa sobom spektakl koji se jednostavno ne sme propustiti.

Šta su Perseidi?

Perseidi su meteorska kiša koja se dešava svake godine u avgustu, dostižući svoj vrhunac oko 12. i 13. avgusta. Ova pojava nastaje kada Zemlja prolazi kroz ostatak prašine i sitnih čestica koje je ostavila kometa Svift-Tatl tokom svog putovanja oko Sunca. Kada ovi komadići prašine uđu u Zemljinu atmosferu, trenutno se zapale usled trenja i stvaraju svetle meteore ili "padajuće zvezde" koje bljesnu i nestanu za sekund ili dva.

Kako Posmatrati Perseide?

Posmatranje Perseida nije zahtevno - sve što vam je bilo potrebno je tamno mesto, bez previše svetlosnog zagađenja, udobna stolica ili ćebe i malo strpljenja. Najbolje vreme za posmatranje je tokom noći kada je nebo najtamnije, obično nekoliko sati nakon zalaska Sunca. 

Posebna Godina za Perseide

Ove godine, meteorolozi i astronomi predvideli su posebno spektakularan prikaz meteorske kiše Perseida. Razlog leži u činjenici da je Mesec bio u fazi mladog Meseca tokom vrhunca Perseida. To znači da je nebo bilo tamnije i bez ometajućeg svetla Meseca, omogućavajući meteorskim zvezdama da sijaju još svetlije.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading