VELIKE REČI PUTINA! Obratio se liderima Severne i Južne Koreje!
Foto: Tanjug/Tanjug

Putin je u telegramu lideru Severne Koreje istakao da Dan oslobođenja Koreje kao praznik predstavlja simbol „hrabrosti i junaštva crvenoarmejaca i korejskih patriota“, koji su se zajedno borili za oslobođenje Severne Koreje od japanske kolonijalne vlasti i da su upravo u tim „surovim ratnim vremenima“ položeni temelji tradicije prijateljstva i saradnje Rusije i Severne Koreje, koji su postali „pouzdana osnova za razvoj dobrosusedskih odnosa“.

Ruski lider je takođe poželeo Kim Džong Unu „dobro zdravlje i uspeh“, a svim građanima Severne Koreje sreću i blagostanje.

Pored toga, Putin je čestitao praznik i predsedniku Južne Koreje Jun Suk Jolu, dok je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov uputio čestitku svom južnokorejskom kolegi Pak Činu, saopšteno je Sputnjiku iz ruske ambasade u Republici Koreji.

Ranije je ruski ambasador u Seulu Andrej Kulik na državnom prijemu u amabasadi povodom obeležavanja Dana Rusije u junu izjavio da je Jun Suk Jol takođe čestitao Putinu Dan Rusije.

Koreja je bila aneksirana i nalazila se pod japanskom vlašću od 1910. do 1945. godine. Car Hirohito je 15. avgusta 1945. godine proglasio kapitulaciju Japana u Drugom svetskom ratu. I u Severnoj i u Južnoj Koreji ovaj dan se obeležava kao Dan nezavisnosti zemlje i oslobođenja od japanske kolonijalne vlasti, jer je prema uslovima kapitulacije Japan odustao od svojih pretenzija na teritoriju Korejskog poluostrva.
 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading