putin
Foto: Tanjug/Tanjug/Alexander Kazakov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)

To navodi britanski list Gardijan koji podseća da je nakon otkrivanja argentinskog para koji je živeo u Sloveniji i fotografa meksičko-grčkog porekla koji je kao špijun razotkriven u Atini usledilo i hapšenje troje bugarskih državljana u Velikoj Britaniji, koji su osumnjičeni da su radili za ruske obaveštajne službe, a posedovali su i lažne hrvatske pasoše.

Navodi se da su i mnogi drugi optuženi za prosleđivanje informacija Rusiji, uključujući radnika obezbeđenja britanske ambasade u Berlinu, koji je osuđen na 13 godina zatvora, kao i desetine osoba koje su uhapšene u Poljskoj pod optužbom da su obavljali razne zadatke za rusku obaveštajnu službu.

Gardijan navodi da je jedna stvar jasna, a to je da otkad je ruski predsednik Vladimir Putin pokrenuo ofanzivu punog obima na Ukrajinu prošlog februara, Moskva je bila prinuđena da pribegne riskantnijim i manje konvencionalnim metodama špijuniranja.

Navodi se da je to zbog toga što su mnogi ruski špijuni koje je pod plaštom obavljanja diplomatskih poslova rasporedila po Evropi u međuvremenu proterani iz tih zapadnih zemalja.

Britanski list navodi da su po tradiciji tri glavne ruske obaveštajne službe - domaća FSB, spoljna SVR i vojna GRU - postavljale operativce po inostranstvukao diplomate.

Navodi se da su te službe takođe koristile operativce koji su se predstavljali kao ruski poslovni ljudi, turisti i novinari.

Rat u Ukrajini je to sve učinio mnogo težim. Centar za strateške i međunarodne studije procenjuje da je više od 450 diplomata proterano iz ruskih ambasada u prva tri meseca sukoba, a većina njih je bila u Evropi.

Zbog svega toga Rusija se okrenula aktiviranju ćelija špijuna spavača ili prebacivanju aktivnijih obaveštajnih zaduženja na nezvanične agente i operativce.

Gardijan navodi da to mogu da budu državljani trećih zemalja ili "ilegalci", ruski državljani koji se predstavljaju da su državljani trećih zemalja, a koji su proveli godine i godine marljivo gradeći svoj lažni identitet.

Navodi se da ovi "ilegalci", koji su zaostavština špijunskog programa iz sovjetskog doba, tradicionalno obavljaju malo aktivnih špijunskih zaduženja, što im omogućava da se u potpunosti utope u strana društva tokom dugoročnih misija.

Međutim, u poslednjih godinu dana najmanje sedam "ilegalaca" je razotkriveno na Zapadu i to u Norveškoj, Brazilu, Holandiji, Sloveniji i Grčkoj. Neki od njih su uspeli da pobegnu i pretpostavlja se da su se vratili u Rusiju, dok su ostali uhapšeni.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading