Sergej Lavrov
Foto: Alo/Shutterstock

„Zapadni sponzori neprekidno podstiču kijevski režim da podigne ulog. Na licemerne pozive sa Zapada, na pregovore gledamo kao na taktičku zamku da bi se ponovo dobilo na vremenu i iscrpljenim ukrajinskim snagama obezbedio predah, dala im se mogućnost da se pregrupišu, da ih ponovo snabdeju oružjem i municijom. Ali, to je put rata, a ne proces rešavanja situacije mirnim putem. Nama je to potpuno jasno“, rekao je Lavrov u intervjuu za časopis „Međunarodni život“ koji se bavi spoljnopolitičkim temama.

Ministar je rekao i da je cilj sastanaka koji se održavaju u različitim gradovima bez prisustva Rusije da se zemlje u razvoju ubede da podrže „formulu mira“ ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog.

 „Pri tom Moskvu optužuju da ne želi da učestvuje u pregovorima a odbacuju bilo koji argument o tome da je neophodno uzeti u obzir ključne interese Rusije. Jasno je da takav pristup ne govori o nameri Zapada da se o nečemu dogovara sa Rusijom“, naveo je Lavrov.

Na insistiranje Vašingtona da pregovori treba da se vode isključivo na osnovu uslova Ukrajinaca, u Moskvi ističu da je takav pristup besmislen i predstavlja ultimatum jer nije moguće od Rusije zahtevati da se složi sa ugrožavanjem vitalnih interesa u sferi bezbednosti i nastavkom tiranije prema Rusima na ovim teritorijama i teritorijama pod kontrolom Kijeva, dodao je on. Lavrov je, takođe, ukazao da interesovanje zapadnih investitora za obnovu Ukrajine posle sukoba opada kako se sukob produžava.

„Ako se pogleda u budućnost, nema ničeg radosnog za kijevske vlasti i njihove pokrovitelje. Što duže traju sukobi to investitori imaju manje želje da učestvuju u obnovi Ukrajine u postkonfliktnom periodu. Sve je slabija njihova vera u vojne uspehe Ukrajine i, generalno, očuvanje države u postojećim granicama i formi. A da ne govorimo o tome da je pod velikim znakom pitanja sposobnost Kijeva da servisira državni dug“, istakao je šef ruske diplomatije.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading