Rusija i Kina zastave
Foto: Shutterstock/Shutterstock

Kineski ministar odbrane Li Šangfu upravo je okončao šestodnevnu posetu Moskvi i Minsku. Ministar Li najpre je prisustvovao radu 11. Moskovske konferencije o bezbednosti, da bi onda otputovao u Minsk, čime je odgovorio na poziv svojih ruskih i beloruskih kolega, ministra odbrane Sergeja Šojgua i Viktora Hrenjina.

Kineski ministar posetio je rusku prestonicu i u aprilu ove godine, što je bila njegova prva zvanična poseta stranim zemljama od stupanja na funkciju.

Zato je jasno zašto se ova avgustovska poseta u stranim medijima, uključujući američke, naročito u kontekstu ruske intervencije u Ukrajini, jednoglasno ocenjuje kao dalje produbljivanje vojnopolitičke saradnje dve zemlje u odnosu na države Zapada, koje ne kriju nameru da vojno i ekonomski obuzdaju i oslabe i Moskvu i Peking.

Kao jedna vrsta sušte vojnopolitičke suprotnosti, kao potpuno suprotni pol u onome što nesumnjivo izgleda kao blokovska podela sveta, istovremeno u Kamp Dejvidu je održan susret lidera SAD, Japana i Republike Koreje, višedecenijskih vojnopolitičkih saveznika koji poslednjih godina jačaju vojnu saradnju i koordinaciju radi pariranja rastućoj kineskoj moći na Dalekom istoku i zdušno pružaju moralnu, političku i materijalnu podršku režimu na Tajvanu u njegovom nastojanju da se odupre ekonomskim i drugim impulsima za zbližavanje sa Pekingom.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading