Niger
Foto: Alo/Tanjug

On je upozorio strane zemlje na pripreme za vojnu intervenciju usmerenu na njegovu zemlju, navodi Figaro.

"Nemamo ambiciju da konfiskujemo vlast. Ali ako bi se izvršio napad na nas, to ne bi bio prelazni period u koji neki ljudi veruju", ​​rekao je Tiani u televizijskom obraćanju dan nakon odluke ekonomske zajednice zapadnoafričkih država (ECOWAS) da počne sa pripremama za oružanu intervenciju. U svom desetominutnom govoru general Tiani je najavio pokretanje "nacionalnog dijaloga" i potvrdio da će u naredih trideset dana biti formulisani "konkretni predlozi" u cilju postavljanja "temelja novog ustavnog uređenja".

Tianijev govor dolazi nakon jučerašnje posete delegacije Ekonomske zajednice zapadnoafričkih država (ECOWAS) u potrazi za mirnim rešenjem krize.

"ECOWAS se sprema da napadne Niger tako što će uspostaviti okupatorsku vojnu vlast u saradnji sa nekom stranom vojskom", rekao je general Tiani ne navodeći o kojoj stranoj zemlji je reč.

On je takođe osudio "ilegalne i nehumane" sankcije Ekonomske zajednice zapadnoafričkih država. Niger je od 30. jula pod teškim finansijskim i trgovinskim sankcijama koje je uvela organizacija EKOWAS zahtevajući da se na vlast vrati svrgnuti predsednik Mohamed Bazum, koji je u zarobljeništvu od puča 26. jula.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading