avion
Foto: Alo/Printscreen

Više od dvadeset godina otkako su dvojica muškaraca bez letačke dozvole nestala u avionu Boing 727-200, vlasti su i dalje zbunjene onim što mu se dogodilo.

Tridžet je poleteo sa aerodroma Kuatro de Fevereiro u Luandi (LAD) u Angoli kasno popodne 25. maja 2003. i - uprkos modernoj tehnologiji praćenja i podacima - nikada više nije viđen.

Na brodu su bila dva muškarca - Ben Čarls Padilja koji je bio američki državljanin i privatni pilot koji nije bio sertifikovan da upravlja tom vrstom aviona.

Drugi je bio pomoćnik iz Angole kojeg je nedavno angažovao, Džon Mikel Mutantu.

 Avion je akumulirao 68.488 sati na nebu i 43.390 ciklusa tokom 26,5 godina - uglavnom u American Airlines-u, zbog čega je bio obojen u srebrnu boju sa crvenom, belom i plavom linijom.

Avion je bio star, ali dobro održavan, a njegovi motori se još uvek smatraju ispravnim.

Međutim, zbog neplaćenih aerodromskih taksi i ugovornih sporova Boing je prizemljen više od godinu dana.

Neimenovani pilot je rekao: „Za mene je to bila prilika da zaradim nekoliko dolara, a kada je sve počelo da se raspada, verovatno sam držao duplo duže nego što je zdrav razum nalagao.

Dvojica muškaraca za koje se pretpostavljalo da su bili u avionu radili su sa  mehaničarima na pripremanju letelice za povratak na nebo - ali nijedan nije imao sertifikat da sedi iza komandi i ide ka nebu.

Izveštaji iz tog vremena tvrde da je letelica počela neredovito da ruli bez dozvole ili komunikacije sa tornjem.

Zatim je, bez aktiviranja svojih svetla ili transpondera, poleteo na jugozapadu direktno iznad severnog Atlantskog okeana.

Pretpostavljalo se da je avion ukraden ili korišćen za prevaru u osiguranju i ni FBI posle 11. septembra ni CIA nisu mogli da ga pronađu.

Mastin Robeson, penzionisani general američkih marinaca i komandant američkih snaga na Rogu Afrike tokom tog perioda, rekao je za Air & Space Magazine: „Nikada nije bilo jasno da li su ga vlasnici ukrali u svrhe osiguranja, da li je ukraden sa namera da se to učini dostupnim neugodnim likovima, ili da li je to bio namerni, udruženi teroristički pokušaj.Spekulisalo se o sva tri.

Tačno vlasništvo zanata u trenutku njegovog nestanka je nejasno.

Iako se alarm oglasio jutro nakon što je odleteo, u početku se nije pretpostavljalo da se avion srušio jer je u podsaharskoj Africi bilo mnogo dugih neasfaltiranih pista na koje bi mogao da se smesti Boing 727.

Ali kako su dani, nedelje, meseci, godine i decenije prolazili bez viđenja, nestanak aviona je postajao sve neobičniji.

Piloti, zvaničnici američke vlade i druge zainteresovane strane veruju da se avion srušio u okean, pri čemu su poginula oba muškarca, ali do sada nema dokaza koji bi to dokazali.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading