Prigožinov avion
Foto: Profimedia/Foto: Profimedia

Ruski medij Fontanka javlja da je Jevgenij Prigožin bio u avionu koji se srušio. Njihov izvor potvrdio je da su se u avionu nalazili i drugi Vagnerovi generali. Drugi poslovni avion Embraer 600, koji se takođe povezuje s Prigožinom, sleteo je na aerodrom Ostafjevo.

Transponderi aviona koji se srušio severno od Moskve prestali su da šalju podatke oko 18:11 po lokalnom vremenu, prema podacima portala FlightRadar24. Podaci o letu pokazuju da je avion registrovan na ima šefa Vagnera leteo iznad Tverske oblasti nakon odlaska iz Moskve, pre nego što je prenos podataka o brzini i visini zaustavljen.

Nejasno je šta je dovelo do pada, a podaci transpondera koje prati FlightRadar24 ne nude mnogo tragova. Ti podaci ne pokazuju strmo spuštanje pre nego što je avion prestao da šalje podatke. Odredište letelice takođe nije jasno iz podataka praćenja, ali ruske vlasti su saopštile da je avion leteo za Sankt Peterburg.

Prema objavama na platformi Telegram, avion koji se danas srušio u ruskoj Tverskoj oblasti, a u kojem se verovatno nalazio i šef paravojne formacije Vagner Jevgenij Prigožin, bio je "Embraer Legacy" sa serijskim brojem RA-02795.

Avion počeo naglo da pada

Avion se na radarima navodno pojavio u blizini Moskve, gde se videlo da se još uvek penje dok je bio na visini od 8.800 metara, nakon čega je počeo da naglo pada.

Avion je bio registrovan na Autolex Transport, kompaniju koju se SAD povezivale sa Jevgenijem Prigožinom.

Avion je nekoliko puta tokom poslednjih meseci leteo na relaciji Moskva-Sankt Peterburg, a prema pisanju Bi-Bi-Sija nedavno je i fotografisan u Belorusiji, gde se pretpostavlja da se trenutno nalazi baza paravojne formacije Vagner.

Embraer je inače brazilski proizvođač aviona, a letelice iz serije ''Legacy'' su uglavnom luksuzni biznis džetovi nastali na bazi modela ERJ-135.

Rozavijacija, ruska vazduhoplovna vlast, saopštila je da je Prigožin jedan od putnika navedenih na spisku koji se nalazio u poslovnom avionu "embraer" koji se srušio u sredu uveče.

Detalji pada aviona

Avion se srušio se u regionu Tver dok je leteo između Moskve i Sankt Peterburga.

Na snimku objavljenom na internetu očigledno se vidi kako mali mlaznjak vuče oblak dima pre nego što je udario u zemlju i izbio u plamen.

Mlaznjak je navodno imao broj RA-02795. Avion je pod sankcijama SAD od 2019. godine zbog veze sa Prigožinom.

Prijavljeno je da je šef Vagnera koristio avion, uključujući i ubrzo nakon njegove neuspele pobune, kada je avion poleteo iz Sankt Peterburga u Belorusiju ujutro 27. juna.

Vodeći istraživački novinar o ruskim temama Hristo Grozev pre samo 10 dana dao je izjavu u kojoj je precizirao da će u roku od šest meseci ili će Prigožin biti mrtav ili će se desiti još jedan državni udar.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading