"PRIGOŽIN JE UBIJEN KAO POKLON ZELENSKOM" Šok izjava, ceo svet sluša šta je rekao bivši Putinov portparol
Foto: Printscreen/Foto: Printscreen

Sergej Markov, koji je strogi pristalica ruskog predsednika i bivši bliski savetnik, rekao je da je "apsolutno jasno da je Prigožina ubila ukrajinska obaveštajna služba", noć pre obeležavanja Dana nezavisnosti Ukrajine.

Pretpostavlja se da je šef Vagnera mrtav nakon avionske nesreće koja se, uprkos Markovljevim tvrdnjama, naširoko smatra ubistvom koje je naručio Кremlj u kojem su ubijeni i najviši oficiri njegove privatne vojske dva meseca nakon pokušaja pobune.

Nakon što je za smrt Prigožina okrivio ukrajinsku obaveštajnu službu, Markov ga je danas pozdravio kao "ruskog heroja" uprkos tome što je šef Vagnerove plaćeničke grupe pre samo dva meseca pokušao državni udar u zemlji.

Bivši savetnik Кremlja, koji sada papagajski prati rusku propagandu na Moskovskom državnom univerzitetu, tvrdi da su dokazi "veoma jasni".

Markov je rekao da će Кijev "slaviti" smrt i da će biti "ponosan" na ubistvo.

Rekao je da su dokazi vrlo jasni, ali nisu pružili nikakvo opravdanje za njegov argument osim tvrdnji ruske propagandne televizije.

Markov je dodao da ima "pet odsto sumnje" da je Progožin mrtav nakon pada aviona. Spasioci su brzo pronašli svih 10 tela putnika registrovanih za let, a ruski mediji su se pozvali na izvore u Prigožinovoj privatnoj vojnoj kompaniji Vagner koji su potvrdili njegovu smrt.

Bivši savetnik Кremlja tvrdio je da bi potvrđena smrt Progožina bila "loša vest" za Rusiju, pozdravljajući ugostitelja koji je postao šef plaćenika kao "heroja Rusije i heroja Donjeckog naroda".

Ovo se dešava uprkos tome što je Putin kritikovao svog nekada pouzdanog saveznika zbog pokušaja državnog udara u junu, koji se na međunarodnom nivou smatra ponižavajućim za Кremlj.

Smrt Prigožina

Podsetimo, u četvrtak je poginuo šef plaćeničke grupe Vagner Jevgenij Prigožin. Avion se srušio se u regionu Tver dok je leteo između Moskve i Sankt Peterburga. Na snimku objavljenom na internetu očigledno se vidi kako mali mlaznjak vuče oblak dima pre nego što je udario u zemlju i izbio u plamen.

Vodeći istraživački novinar o ruskim temama Hristo Grozev pre samo 10 dana dao je izjavu u kojoj je precizirao da će u roku od šest meseci ili će Prigožin biti mrtav ili će se desiti još jedan državni udar.

Medijski kanali povezani sa Vagnerom brzo su sugerisali da je ruska protivvazdušna raketa oborila avion.

Vođa Vagnera Jevgeniji Prigožin postao je poznat svetskoj javnosti nakon uloge njegove plaćeničke grupe u ratu u Ukrajini.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading