Jevgenij Prigožin
Foto: Alo/Ilustracija

Vođa "Vagnera" Jevgenij Prigožin je u sredu popodne nastradao u avionskoj nesreći u Tverskoj oblasti u Rusiji, a širom zemlje se danas ljudi skupljaju i opraštaju na improvizovanim grobovima.

Drutšvenim mrežama se širi fotografija na kojoj je neko postavio čekić koji ima veliku i značajnu simboliku u ruskom narodu.

Radi se o radničkom čekiću, a on simboliše radničku klasu i slobodu. Međutim, to nije jedino njegovo značenje jer interpretacije mogu biti raznolike.

Osim sovjetske simbolike koja se povezuje sa srpom i čekićem prisutna je i masonska simbolika čekića i dleta. U toj interpretaciji, dleto predstavlja cilj ili ideju, dok čekić označava odlučnost i snagu koja je potrebna da bi se taj cilj sproveo u delo, piše portal "Avaz".

Macola je, podsećamo, bilo glavno oružje Vagnerovaca koje su koristili za egzekuciju dezertera ili izdajnika metodom "prekog suda".

Religiozna simbolika

Čekić je takođe imao i religijsku simboliku sa staroslovenskim bogom Perunom ili antičkim bogom Hefestom.  Ovi simbolički elementi mogu nositi značenja poput oluje koja dolazi zbog smrti Prigožina ili ukazivati na osvetu.

Storijski gledano, čekić se takođe tumači kao simbol pravde i pravosuđa. Pitanje je da li osoba koja je postavila čekić među Prigožinove ruže želi da naglasi da je pravda zadovoljena ili da poziva na traženje krivaca i preuzimanje pravde u sopstvene ruke.

Da podsetimo, u sredu je u avionskon nesreći stradao dosadašnji vođa “Vagnera”, Jevgenij Prigožin kao i Dimitri Utkin, osnivač te paravojne jedinice. Rusija se zvanično nije oglasila o ovoj nesreći.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading