Donald Tramp u zatvoru
Foto: AP/Foto:AP

Ali šta ako na kraju bude osuđen?

Nova anketa je pokazala pokazala je da bi u tom scenariju čak i neke trenutne Trampove pristalice mogle početi da razmišljaju o tome da li će glasati za njega 2024.

Anketa među 1.665 odraslih Amerikanaca sprovedena je od 17. do 21. avgusta — nakon što je vest o Trampovoj najnovijoj optužnici, zbog navodnog orkestriranja lanca za reketiranje zarad poništavanje izbornih rezultata 2020. u Džordžiji, imala vremena da potone, ali pre nego što se predao u zatvoru okruga Fulton.

Rezultati su zapanjujući.

Upitani o trenutnoj sklonosti ka predsedničkoj nominaciji republikanaca 2024, 52 odsto potencijalnih republikanskih primarnih glasača - odnosno glasača koji se identifikuju kao republikanci ili nezavisni nezavisni republikanci - izabralo je Trampa. To ga čini neospornim liderom stranke, a sledeći najbliži kandidat, guverner Floride Ron Desantis, zaostaje za 40 procentnih poena.

Ali kada se istim biračima postavi naknadno pitanje – "Ako Tramp bude osuđen za ozbiljan zločin u narednim mesecima, za koga biste glasali na izborima republikanaca u vašoj državi 2024.?" — podrška bivšem predsedniku naglo opada za 17 poena (na samo 35%). Podrška Desantisu, s druge strane, raste za 8 poena (na 20%), a 17 odsto kaže da nisu sigurni (u odnosu na 14%). Nijedan drugi kandidat ne dobija više od boda ili dva.

BONUS VIDEO

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading