Avion u kojem je poginuo Prigožin
Foto: AP/Foto:AP

Njegovo kretanje je uglavnom bilo nepoznato od njegove neuspele pobune u junu, kada su njegovi borci zauzeli ruski grad i navodno oborili nekoliko letelica .

U početku se činilo da je izbegao kaznu tako što je pristao da se preseli u Belorusiju, iako se znalo da je od tada bar jednom bio u Rusiji.

U četvrtak je ruski predsednik Vladimir Putin sugerisao da se vratio iz Afrike - gde je Vagnerova grupa i dalje aktivna - na dan kada je i poginuo.

Evo šta znamo o njegovim kretanjima uoči fatalnog pada aviona.

Šta znamo o kretanju aviona?

Ruske vazduhoplovne vlasti su saopštile da je u pitanju avion Embraer.

Model Legaci 600 tog proizvođača je dugo bio povezan sa Prigožinom. Ima registarski broj RA-02795.

Poginuo Prigožin

Foto:AP

 

 

Neprovereni video snimak sa jednog od mesta nesreće pokazuje ostatke sa poslednjih nekoliko cifara registracionog broja naslikanih - čini se da su brojevi 795.

Ovaj avion je registrovan na Autolek Transport koji je američka vlada povezala sa šefom Vagnera.

Pretpostavlja se da je bio u Moskvi od 18. jula, jer je to bio njegov prvi let na listi od tada.

Portparol FlightRadar24, popularnog veb-sajta za praćenje aviona, rekao je da verovatno mlaznjak nije korišćen tokom ovog perioda.

Ali postoje samo delimični podaci o letovima za njegovu prethodnu istoriju putovanja, sa čestim dugim pauzama kada je putovao van Rusije.

Ne možemo da potvrdimo odakle je avion poleteo pre pada, a ne možemo da potvrdimo ni da li je Prigožin bio u avionu.

Poginuo Prigožin

Foto:AP

 

 

Poslednjih meseci napravio je nekoliko putovanja u i iz Moskve i Sankt Peterburga, a nekoliko puta su ga slikali lokalni mediji u Belorusiji, gde se sada smatra da je Vagner smešten.

Bilo je spekulacija da je Prigožin putovao drugim avionom, registrovanim kao RA-02748.

Nekoliko medija je takođe vezalo ovaj avion za šefa Vagnera.

Podaci o letovima - takođe delimično nedostupni - pokazuju da je poleteo iz Sankt Petersburga ranije u sredu i odleteo ka Moskvi. Njegovi podaci za praćenje zaustavljaju se u blizini aerodroma Ostafjevo u ruskoj prestonici.

Leteo je u četvrtak iz Moskve za Baku u Azerbejdžanu.

Luksuzni mlaznjak je ove godine često leteo - unutar Rusije, i u oblasti Bliskog istoka, centralne Azije i Afrike.

Poginuo Prigožin

Foto:AP

 

 

Još jedan avion povezan u novinskim izveštajima sa Vagnerom, IL-76 sa registarskim brojem RA-76845, napustio je Moskvu 18. avgusta za Damask, u Siriji, a sutradan je otputovao u Bamako u Maliju.

Odleteo je nazad u Damask 20. avgusta, a 21. avgusta je poleteo nazad u Moskvu.

Ovog dana je objavljen video koji prikazuje Prigožina navodno u Africi.

Gde je viđen?

Iako se mnogo govorilo o avionima povezanim sa Vagnerom, Prigožin se nije držao relativno tiho od svoje kratkotrajne pobune u junu i potvrđeno je da su viđenja bila retka.

Poslednji put se pojavio u video snimku koji je podeljen na Telegramu 21. avgusta. U njemu on nosi vojnu kamuflažu i drži jurišnu pušku i kaže da Vagner regrutuje „herojske ratnike“ da Rusiju učini „još većom“.

Okružen je drugim muškarcima u vojnim uniformama u blizini vojnih vozila i nagoveštava da je trenutno u Africi.

Poginuo Prigožin

Foto:AP

 

 

All Eies on Vagner, grupa koja nadgleda najamničku organizaciju, sugeriše da je snimljen u Maliju. Međutim, Bi-Bi-Si nije mogao da potvrdi ovo, niti kada je snimak snimljen.

Poslednje potvrđeno viđenje Prigožina bilo je u ruskom gradu Sankt Peterburgu 27. jula, tokom samita afričkih i ruskih lidera . Uslikan je kako se rukuje sa predsedničkim savetnikom iz Centralnoafričke Republike.

Pre toga, pojavio se u video snimku koji se pojavio na Telegram kanalima sredinom jula, u kojem je poželeo dobrodošlicu Vagnerovim borcima u njihov novi dom u Belorusiji.

BBC Verifi locirao je video u novoj bazi Vagner u Tselu, oko 103 km od glavnog grada Minska.

Novinar Andrej Zaharov tvrdi da je Prigožin putovao u Rusiju iz Afrike sa svim Vagnerovim višim rukovodstvom 23. avgusta.

Činilo se da je predsednik Putin potvrdio barem deo ovoga u četvrtak u izjavama emitovanim na televiziji. Koliko je meni poznato, on se tek juče vratio iz Afrike. Tamo se susreo sa određenim zvaničnim osobama“, rekao je Putin, a prenosi Interfaks.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading