ŽENI IZ MOZGA IZVADILI ŽIVOG CRVA Lečila se od depresije, lekari zapanjeni "bio je okrugao"
Shuterstoock

Ova 64-godišnja žena iz Novog Južnog Velsa, Australija, primljena je u lokalnu bolnicu krajem januara 2021. godine nakon nedelja bolova u stomaku i dijareje, praćenih suvim kašljem i noćnim znojenjem.

Do 2022. njeni simptomi su takođe uključivali zaboravnost i depresiju, što je dovelo do upućivanja u bolnicu u Kanberi.

MRI skeniranje njenog mozga otkrilo je abnormalnosti koje zahtevaju operaciju.

Tokom operacije, neurohirurg dr Hari Prija Bandi bio je iznenađen kada je pronašao živog crva dugog 8 centimetara u njenom mozgu i izvukao ga.

O moj Bože, ne biste verovali šta sam upravo pronašla u mozgu ove dame – a on je živ i migoljen“, rekla je dr Bandi svojoj koleginici. Tim u bolnici pokušao je da identifikuje okruglog crva kako bi odlučio o daljem tretmanu koji bi pacijentu mogao biti potreban. Poslali su živog crva u laboratoriju naučnika sa iskustvom sa parazitima koji ga je identifikovao kao 'Ophidascaris robertsi', okruglog crva koji se obično nalazi u pitonima.

Ovaj slučaj u bolnici u Kanberi prvi je te vrste prijavljen da je parazit pronađen kod ljudi.


Pacijent živi u blizini jezera u kojem žive pitoni.

Uprkos direktnom kontaktu sa zmijom, često je sakupljala autohtone trave, uključujući ratno zelenilo, iz okoline jezera da bi ih koristila u kuvanju.

Lekari na ovom slučaju veruju da je piton možda izbacio parazita svojim fekalijama u travu, što je verovatno zarazilo pacijenta koji je dodirnuo domaću travu ili jeo zelenilo.

Pacijentkinja je tada lečena od larvi koje su možda napale druge delove njenog tela, kao što je jetra, i navodno se dobro oporavlja, ali se i dalje redovno prati.

Naučnici trenutno istražuju da li je njeno postojeće zdravstveno stanje izazvalo njen imunitet, što je dovelo do toga da su se larve uhvatile.

Kako ljudi i životinje žive bliže zajedno, ovaj slučaj naglašava opasnost od bolesti i infekcija sa životinja na ljude.

Iako se infekcija Ophidascaris ne prenosi između ljudi, ona neće izazvati pandemiju poput Covid-19 ili ebole.

 Međutim, zmija i parazit se nalaze u drugim delovima sveta, tako da bi se u narednim godinama verovatno moglo videti više slučajeva u drugim zemljama.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading